Johann Stan despre IT-ul din România

981938_10151863203245250_667292497_o Cropped (1)„România se află foarte aproape de ultimul loc din lume la numărul brevetelor de invenție înregistrate pe an.” – asta ne transmite Johann Stan, patent examiner la Oficiul European de Brevete din Haga. A plecat din Tîrgu-Mureș în 2003 și, până să rămână în Olanda, a avut un parcurs plin de activitate academică trecând prin Franța și America.

Johann ne-a transmis informații valoroase despre activitatea României din domeniul tehnologic și pe ce plan se află aceasta la nivel internațional când vine vorba despre inovație, comparativ cu alte state. Sistemul de transmisie 5G este deja necesar și cerut tot mai mult de ceea ce devine „internetul tuturor lucrurilor” și de faptul că web-ul se transformă într-o platformă socială uriașă.

Johann Stan este partenerul Reea de o lungă perioadă de timp. În următoarele rânduri veți putea citi spusele unui specialist de la Haga despre invenții și pe unde se situează țara noastră din acest punct de vedere în domeniul IT.

România din 2003 și cea din 2015

În 2003, România era o țară în plină dezvoltare, ca și acum. Diferența principală, ne transmite el, este că momentan există o nevoie mult mai mare pentru a inova. Sunt foarte multe firme de IT deja și în România. La Tîrgu-Mureș, de exemplu, una dintre principalele caracteristici ale orașului este chiar domeniul IT. Firmele încep deja să facă produse interne, nu doar outsourcing.

Există o tendință, și anume voința de a inova practic, aceasta ar fi una dintre diferențe. A doua este faptul că sunt mult mai multe oportunități de lucru. Între timp, România a intrat în UE, ceea ce este extrem de important, pentru că poate accesa fonduri europene, dezvoltarea fiind accelerată.

Produsele IT românești în Occident

România este foarte apreciată în domeniu. Există produse cum ar fi Bit Defender, antivirus care se produce la București și este foarte căutat. De asemenea, sunt companii IT și în Mureș, care au clienți în mai multe țări.

Există programatori foarte buni în România, care câștigă anual concursuri internaționale la olimpiade și acest lucru face ca domeniul să fie foarte atractiv, iar firmele din acest domeniu să producă software de foarte bună calitate.

Câte invenții se brevetează în România?

România se află foarte aproape de ultimul loc din lume la numărul brevetelor de invenție înregistrate pe an. Pe primul loc se află Elveția, cu 580 de brevete pe an, raportat la 1.000.000 de locuitori. Locul 2 este ocupat de Finlanda, iar locul 3 de Olanda. România se poziționează undeva după 50. În anul 2014, în România s-au înregistrat doar două brevete de invenție în domeniul IT.

Motivul pentru care numărul de brevete este mic ar fi că lumea nu știe de ce e benefic să inventezi produse și să deții drept de folosință unică. Brevetul trebuie depus în fiecare țară unde vrei protecție. Însă dacă depui un brevet prin Oficiul European de Brevete, ai protecție automat în 38 de țări.

Momentan, în IT se brevetează foarte des noi tipuri de baze de date. La oficiul de la Haga ajung foarte multe invenții în domeniul videourilor și care aduc noutăți în ce privește afișarea unei pagini web pe mobil, mai ales că acestea sunt cele mai utilizate dispozitive în prezent.

5G în România

România este extrem de avansată la nivel mondial în ceea ce privește fibra optică și soluțiile telecom. Avem o rețea foarte bună la nivel european, deci se presupune că va fi implementată destul de rapid tehnologia, odată ce iese pe piață.

La Timișoara există un centru de producție, unde se vor crea sisteme cu ajutorul cărora se va testa buna funcționare. 5G va fi necesar pentru că e nevoie de capacități de procesare și de transmisie peste ce poate oferi acum 4G.

Doar dacă ții pasul devii inovator

Progress of lighting with candle, tungsten, fluorescent and LED„Trebuie știut faptul că în domeniul IT lucrurile se schimbă foarte mult. Ieri am vorbit despre tehnologii de bază pentru internet, motoare de căutare, astăzi vorbim deja despre internetul obiectelor, despre procesarea volumelor largi de date.

Șocul aici care este? Este faptul că programatorul ca individ trebuie să învețe în permanență, pentru a-și menține nivelul de productivitate, pentru a fi capabil să producă software în aceste domenii care apar zilnic. În IT nu există da, am terminat facultatea, poate fac un master și mă opresc din învățat că pot să fac deja totul.”
Care crezi că sunt motivele principale pentru care România are un număr scăzut de brevete? Exprimă-ți opinia într-un comentariu.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.