Temă vs. site custom, avantaje și dezavantaje.

Cum alegem să dezvoltăm un site?

Atunci când vine momentul să-ți construiești un site, fie că îl dezvolți de la zero, fie că îi faci un update de design și conținut, vei ajunge cel mai probabil în fața deciziei de a implementa o temă ready-made sau să dezvolți totul de la zero, după design propriu, perfect adaptat nevoilor tale. Obiectivul schimbării este de obicei nevoia utilizatorilor de a avea o experiență cât mai plăcută și intuitivă. Pe de alta parte limitările țin de timp și mai ales de buget.

Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia din cele două căi de urmat și cum alegem? Ei bine, ne-am gândit să venim cu câteva informații și argumente de ambele părți ca să-ți fie mai ușor de ales.

Să începem spărgând un mit

Fără prea multe ocolișuri sau introduceri, trebuie să spunem că nu există site-uri altfel decât custom. Da! Pur și simplu nu există un site bun, sau măcar acceptabil, fără să fie personalizat câtuși de puțin. O astfel de afirmație categorică necesită câteva argumente.

Deși există această preconcepție că poți doar să cumperi o temă, să o implementezi cu ajutorul unui freelancer-bun-la-toate și „spuf, gata site-ul!”, în realitate nu e niciodată așa. Și motivele sunt mai multe. De pildă, de fiecare dată vei avea nevoie să-ți pui un logo, plus un minim conținut text, alături de niște imagini și/sau niște clipuri video. Dacă vorbim de shop, vei avea nevoie de un upload de produse sau migrarea unui portofoliu de produse din alt shop, dintr-un excel, dintr-un program de contabilitate sau poate dintr-un ERP. Apoi vei constata că poate culorile site-ului nu sunt în armonie cu culorile brandului tău. Sau fonturile. Sau e nevoie de câteva intervenții în design. Sau tema nu are niște funcționalități / module de care tu ai neapărat nevoie. Sau poate sunt unele în plus. Sau, sau, sau. Toate acestea sunt personalizări de UX/UI, de design sau de conținut care vor face ca site-ul să fie de fapt… custom. Sigur, nu e totuna cu un site construit de la zero, dar nici nu e „doar o temă implementată”. 

Pe de altă parte, e la fel de adevărat că una e să faci totul de la zero și alta e să implementezi și să personalizezi o temă – mai mult sau mai puțin – pentru a ajunge la site-ul dorit. Dar să luăm fiecare din cele două scenarii și să le analizăm cu avantaje și dezavantaje.

Avantajele temelor

 1. Bugetul.

Primul și unul din cele mai mari avantaje, care de cele mai multe ori înclină balanța, e bugetul. Să implementezi, adaptezi și personalizezi o temă e simțitor mai ieftin. De la teme gratuite, la teme premium, ordinul de cost e de ordinul zecilor, maxim sutelor de euro pentru temă în sine. La aceste costuri se adaugă orele de programare, pentru intervențiile de design, copy etc. însă de regulă, se poate pleca de la 0 (acolo unde există un minim bagaj de cunoștințe) și se pot obține site-uri la un cost de sub 1.000 de euro (depinde însă de platformă, de costul temei și de intervențiile care se fac pe ea).

 1. Rapiditate.

Și aici se poate spune că discuția dezavantajează clar scenariul dezvoltării custom. Instalarea unei teme ia doar câteva minute, iar site-ul poate fi gata chiar din prima zi, cu doar câteva ore alocate. Bineinteles aici ne referim strict la partea ce tine de programare. De obicei problemele apar pe partea de copyrighting și conținut și modificările care se aduc la temă. În plus, o temă poate fi instalată chiar și de cineva fără cunoștințe de programare, doar cu ajutorul unor tutoriale.

 1. Personalizare și scalare.

Temele oferă în general destul de multe variante de personalizare dintr-o interfata de administrare, de exemplu fonturi, culori, elemente de design etc. Iar în ceea ce privește numărul de pagini acesta nu este limitat. Așadar, puteți începe de la ceva simplu, pentru ca apoi să continuați să dezvoltați pe ce ați construit, adăugând pagini noi.

 1. Suport SEO.

Temele noi, în special cele din categoria premium sunt relativ bine optimizate SEO, astfel încât se indexează destul de rapid. În plus există o sumedenie de plugin-uri care te ajută suplimentar.

 1. Suport pe termen lung.

Majoritatea temelor (nu vorbim aici de cele gratuite), vin cu suport pe termen lung pentru dezvoltatori, fără costuri suplimentare. Așadar, atunci când veți face o actualizare de WordPress, de pildă, cel mai probabil veți avea suport și din partea dezvoltatorilor temei. De aici rezulta si importanța alegerii unei teme bune, de la un vendor cu o reputație și review-uri bune.

Dezavantajele temelor

 1. Input de programare.

Chiar dacă se pot instala cu ușurință, cam orice personalizare necesită un input din partea unor programatori și, la modul ideal, și din partea unor designeri. Așadar, ca să ajungi la site-ul de care ai nevoie, e destul de greu să faci totul singur.

 1. Cod.

Codul sursă poate fi adesea plin de module de care nu ai nevoie sau de plugin-uri care pot face site-ul să aibă un timp de încărcare mai mare. În plus multe teme s-ar putea sa nu fie optimizate pentru standardele moderne care servesc optim asseturile CSS/JS pe pagina. Desigur, asta nu este de dorit.

 1. Lipsa de flexibilitate.

Când construiești totul de la zero, ai posibilitatea să pornești de la nevoile tale și, cu ajutorul specialiștilor în UX și UI să construiești ceva cât mai aproape de nevoile tale. Apoi, pornind de la specificul brandului, designerii să pună totul într-o formă vizuală cât mai aproape de ceea ce trebuie să transmită brandul tău. Când pornești de la temă dată, de la ceva ready-made, s-ar putea să ajungi la concluzia că e pur și simplu imposibil să faci asta.

 1. “Site-ul meu nu arată ca tema cumpărată!”

De obicei, pentru a alege o temă consulți versiunea demo și compari “care temă arată mai bine” și “care temă are paginile sau secțiunile dorite”.

Problema e că după ce instalezi tema pe site-ul tău, s-ar putea ca imaginile tale și conținutul/structura site-ului tău să nu se armonizeze cu designul ales. Acesta este motivul pentru care ne place să spunem că temele cu imagini frumoase “te fură”.

Avantajele dezvoltării custom

 1. Flexibilitate maximă. Reluăm aici argumentul 3, de la dezavantajele temelor. Practic, făcând totul custom, ai controlul asupra fiecărui aspect din experiența utilizatorului pe site-ul tău. Controlezi exact cum vrei ca brandul tău să se exprime, unde și cum să se desfășoare fiecare interacțiune cu publicurile tale. Ceea ce, până la urmă, e nu numai de dorit, ci adesea obligatoriu. 
 2. Branding, unicitate, personalitate. Făcând totul de la zero, pentru brandul tău, vei avea garanția că site-ul va fi unic. Presupunând că nimeni nu te va copia, toate personalizările te vor ajuta să te remarci, să contribui la construcția personalității brandului tău. De menționat aici că orice provocare tehnică poate fi abordată și orice nevoi specifice doar ție sau brandului tău, pot fi abordate. De pildă, dacă ești un producător de încălțăminte și vei dori să oferi clienților posibilitatea să-și personalizeze șireturile, tălpile și să-și pună un text pe pantoful drept (sigur, exagerăm, dar doar că să exemplificăm), nimeni nu te oprește să faci asta și să construiești un modul prin care clienții tăi, spre deosebire de cei ai celorlalte branduri, să poată face asta.
 3. Suport. Atunci când construiești un site, mai ales unul complex, se poate întâmpla adesea (motivele sunt extrem de variate) să dai de nevoi pe care nu le-ai prevăzut inițial. Iar când ai suportul unei întregi echipe de oameni creativi și tehnici care lucrează la site-ul tău, atunci cu siguranță vei putea face ajustările necesare.

Dezavantajele dezvoltării custom

 1. Bugetul. Nu prea ai cum să dezvolți un site custom foarte ieftin sau la costuri comparabile cu achiziția unei teme. Și e normal să fie așa, pentru că vei plăti munca unei întregi echipe care dezvoltă un site 100% pentru tine. Prin comparație, tema e un proiect pe care echipa care l-a dezvoltat îl poate vinde și revinde de zeci, sute sau chiar mii de ori. Dacă la o implementare de temă te poți uneori încadra într-un buget de ordinul sutelor de euro, la dezvoltările custom bugetele încep de la ordinul miilor de euro și pot crește vertiginos.
 2. Timpul de implementare. Dacă implementarea unei teme se poate face în unele cazuri extrem de rapid, chiar într-o singură zi în cazuri extreme, la dezvoltarea unui site custom, vorbim cel puțin de luni, iar uneori și de peste unul sau mai mulți ani pentru implementare.
 3. Suport și mentenanță. Ca să poți ține pasul cu toate dezvoltările platformelor pe care e construit site-ul, indiferent care e acea platformă, vei avea nevoie de suport. În timp ce în cazul temelor, suportul poate fi adesea oferit gratuit în prețul temei, la o dezvoltare custom e nevoie să continui o relație contractuală cu cineva care să facă update-urile necesare și să remedieze eventualele erori care adesea apar.

Concluzii

După cum ușor se poate vedea, sunt multe argumente de cântărit în luarea unei decizii. Ca de obicei, o rețetă universală nu poate fi aplicată, dar sperăm că informațiile de mai sus te vor ajuta să înțelegi mai bine întreaga dezbatere și procesul de dezvoltare a site-urilor pe ambele scenarii, astfel încât să-l alegi pe cel care te avantajează cel mai mult.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.