Interviu cu inițiatorii Citelighter: „de la o lucrare tehnologică de bază la o platformă extrem de complexă și de cuprinzătoare” [Partea a II-a]

Citelighter_composite_groupv3_resized

Așa cum am menționat în articolul precedent, ideea de a dezvolta o platformă care poate ajuta elevii să scrie mai ușor și mai rapid a venit din cauza unei probleme pe care unul dintre frații inițiatorilor a întâlnit-o. După ce au ajuta elevul să termine semestru, Saad și Lee au decis să-și părăsească locurile de muncă de la birou pentru a-i ajuta pe tineri să descopere misterele scrisului. Nu a fost foarte ușor la început. Să pună Citelighter pe picioare a fost o adevărată provocare în SUA. Mai jos puteți citi un interviu cu Lee Jokl, unul dintre inițiatori, și cu Jonathan Ceresa, CTO companiei.

Ce dificultăți ați întâmpinat?

Lee Jokl: Este evident o provocare în Statele Unite ale Americii. Aici sunt o mulțime de școli publice și de oameni care nu au o mulțime de bani și cărora le vei vinde produsul tău. Deci, este întotdeauna o provocare să-i faci să plătească pentru produsul tău. Este de asemenea dificil, deoarece oamenii care folosesc Citelighter, profesorii și studenții, nu sunt cei care iau decizia achiziționării Citelighter. Deci, va trebui să faci un produs care funcționează foarte bine, astfel încât profesorii și studenții să beneficieze de el, dar atunci va trebui, de asemenea, să construiești o echipă care te poate ajuta să convingi factorii de decizie să dorească să-l achiziționeze. Asta a fost o provocare și ceva ce a trebuit să învățăm. Oamenii nu văd educația ca pe o investiție bună, deoarece domeniul acesta nu face profit rapid, este o piață în mișcare lentă. Această platformă este o piesă incredibilă de tehnologie, schimbă viețile oamenilor și le oferă posibilitatea de a deveni, de exemplu, jurnaliști sau pur și simplu, să învețe cum să scrie. Avem oameni peste tot în SUA. John este în New York, suntem prezenți în Baltimore, Maryland, avem un agent de vânzări pe Coasta de Vest și lucrăm în fiecare zi cu echipele din Iași și din Tîrgu-Mureș. Avem o diferență de șapte ore. Deci, există mereu provocări pe care trebuie să le depășim , să menținem o comunicare eficientă, asigurându-ne că ceea ce construim este ceea ce vrea piața, încercând să ne încadrăm în timp. Am făcut unele greșeli de-a lungul timpului, dar echipa REEA a fost un partener real pentru noi și ne-a ajutat de fiecare dată.

Jonathan Ceresa: Trebuie să spun că echipa REEA a fost într-adevăr un avantaj imens pentru noi atunci când am început acest start-up. O afacere la început este foarte impredictibilă. Așa că, o mulțime de investitori de-ai noștri care înțeleg importanța a ceea ce încercăm să facem sunt alături de noi pe termen lung și, având un partener la fel ca Reea și Dan Mașca, care a lucrat cu noi de nenumărate ori, este de neprețuit pentru echipa noastră faptul că ei pot înțelege suișurile și coborâșurile unui asttfel de proiect.

Cum ați descrie Citelighter în trei cuvinte?

Jonathan Ceresa: Educație, tehnologie, scriere.

Lee Jokl: Primul cuvânt ar fi transformare. Scopul nostru este de a transforma abilitățile studenților pentru a deveni niște scriitori buni. Cred că implicarea. Simt că am construit un produs pe care oamenii doresc să îl folosească, flexibil și destinat tuturor vârstelor. Deci cele trei cuvinte ar fi: transformare, implicare, flexibilitate. Flexibil, pentru că se poate folosi și de un copil de 8 ani și de un adult de 38. Orice om poate folosi platforma și obține beneficii proprii de pe urma ei.

Ne-ai spus despre avantajele de a lucra cu Reea. Ar fi și ceva dezavantaje în lucrul cu noi ?

Jonathan Ceresa: Curba de învățare a fost dificilă. Avem o barieră lingvistică, acest lucru a fost o provocare, dar aș spune că a existat cu siguranță o curbă de învățare pentru echipele noastre, pentru a funcționa cât mai eficient posibil. Și noi, și voi am fost hotărâți să dăm într-adevăr 100 % randament, încercând să ne asigurăm că am scos un produs de calitate și eficient. Aș spune că a luat ceva timp să ne aliniem procesele și să dezvoltăm o cultură comună pentru a înțelege cât mai bine obiectivul nostru comun. Odată ce am reușit să facem aceste lucruri, echipa Reea, Alin și Romică, au devenit parte din compania noastră. Așa îi considerăm.

Lee Jokl: Aș vrea să îi putem vedea pe acești băieți mai des. Am avut ocazia să ne vedem, chiar am participat la nunta lui Alin în urmă cu doi ani, la Iași. Am cunoscut atunci față în față întreaga echipă și am văzut birourile. Chiar este una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele. Aș vrea să ajungem să facem asta mai des, aș vrea ca Jon să aibă șansă să îi întâlnească pe băieți în persoană, îmi doresc ca ei să vină aici, pentru că a-i vedea față în față este diferit de a-i auzi pe Skype sau de a discuta prin email. Dezvoltatorii de la Reea chiar știu să te facă să te simți de parcă ești chiar lângă ei. Reacționează foarte rapid la toate nevoile tale, s-a creat și o conexiune emoțională, fac o treabă foarte bună în tot ceea ce ține de comunicare. A durat puțin timp până s-a creat legătura, eram obișnuiți cu altceva, cu un alt stil de lucru. Acum însă, parcă băieții ar fi lângă mine. Pot vorbi mereu cu ei, îi sun, le scriu.

10477378_10100262278907926_3955704849444304155_n

Cum arată o zi de lucru pentru voi?

Jonathan Ceresa: O zi tipică de lucru începe pentru mine în momentul în care mă trezesc și încep să verific toate emailurile venite din partea echipei Reea, echipei din Baltimore, verific ce discuții s-au purtat pe parcursul nopții, pentru că o mulțime de aspecte ce țin de dezvoltare se derulează în timp ce eu dorm. La început au fost numeroase provocări, dar odată ce am înțeles avantajele acestui model de lucru am început să performăm și să producem ca și cum am fi lucrat în S.U.A., în tandem cu dezvoltatorii. Astfel, reușim să dublăm productivitatea într-o singură zi. Când echipa de dezvoltare finalizează o sarcină, pot analiza, revizui, pot vedea posibilele probleme și comunicăm zilnic. În fiecare zi avem o ședință de tip SCRUM via Skype și discutăm despre tot ce s-a întâmplat în ziua precedentă, situații apărute, cum le rezolvăm, încadrarea în timp, toate aspectele necesare. Acest timp de comunicare îmi oferă posibilitatea să îmi cresc productivitatea în timpul zilei, pentru că astfel știu ce am de făcut pentru ca echipa să funcționeze 100 %. Trebuie să mă asigur că am totul sub control pentru ca echipa mea să aibă tot ce are nevoie pentru a avea succes. Astfel, am mai mult timp pe parcursul zilei să ofer echipei ce are nevoie. Dacă am lucra după același orar s-ar crea puțină confuzie, nu aș avea timp să ofer feedback de calitate.

Ce vă place cel mai mult la job-urile voastre?

Jonathan Ceresa: Cred că sună siropos, dar îmi place foarte mult echipa noastră. Îmi place compania pe care am construit-o, îmi plac oamenii alături de care lucrez. Eu vorbesc cu Alin și Romică și echipa noastră de dezvoltare din România și cu oamenii din Baltimore mai mult decât vorbesc cu propria mea familie. E ca o a doua familie, sunt foarte importanți pentru mine și mă asigur constant că ei au tot ceea ce au nevoie pentru a avea succes. E foarte important pentru mine să știu că ei sunt bine, sunt fericiți și sunt sănătoși. Astfel că, pot spune fără nicio rezervă că echipa este cea care mă motivează să merg înainte, care mă face să mă trezesc dimineață și să stau până târziu seara să muncesc alături de ea.

Lee Jokl: Sunt perfect de acord cu Jon. Toate aspectele pe care el le-a menționat sunt extrem de importante și pentru mine. Am pornit de la o idee simplă, de bază și am ajuns la această platformă complexă și cuprinzătoare, care are capacitatea de a face o mulțime de lucruri. Întreaga transformare a fost supravegheată de mine și de Jon. A fost foarte frumos să urmărim întreaga evoluție și suntem foarte mândri de ce a ieșit, întreaga echipă ar trebui să fie mândră, e ceva ce a crescut sub ochii noștri, iar noi am avut o influență directă asupra rezultatului final. Asta mă bucură zilnic. De asemenea, suntem foarte încântați când lansăm noile funcționalități, de obicei în zilele de luni și marți, e mereu interesant. Ne jucăm puțin, testăm modificările, vedem că sunt minunate și suntem fericiți de tot ceea ce am construit.

cite-lighter

 

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.