Cum a adus colaborarea Citelighter-Reea inovație în educația din SUA? [Partea I]

Dan Mașca, CEO Reea și Lee Jokl, COO Citelighter, alături de echipa de dezvoltatori

Povestea a tot ceea ce înseamnă citelighter.com a început în februarie 2011, cu un student depășit de situație. Fratele lui Saad Alam, unul dintre fondatorii platformei, avea de gând să se lase de facultate încă din primul an, din cauză că nu făcea față lucrărilor de cercetare pe care trebuia să le pregătească, nefiind învățat încă din liceu cum să scrie corect un astfel de studiu. Dar, dintr-o idee simplă și clară a ieșit un proiect de succes.

O platformă dedicată studenților

…în care aceștia își pot crea propriile proiecte de literatură și de scriere, pot adăuga citate extrase din diferite pagini web și pot scrie comentarii proprii.

Poate pentru mulți dintre tinerii aflați în școli sau facultăți este foarte ușor să scrie și să structureze proiecte la diferite materii, însă, cu siguranță, pentru mult mai mulți procesul este unul dificil. Vine partea de documentare, o schiță a subiectelor, a ideilor principale, dezvoltarea lor, apoi corecturile profesorilor, modificarea textelor și tot așa. Astfel că, până la forma finală pe care o poate lua un text e cale lungă. Chiar și punerea în ordine a gândurilor, într-o fază incipientă, poate dura mult.

La asta s-au gândit și inițiatorii platformei citelighter.com, Saad Alam şi Lee Jokl. Să vină în ajutorul elevilor și studenților. De la doar câteva funcționalități cum ar fi: citate extrase automat folosind o extensie de browser web cu un algoritm care ghicește automat și datele bibliografice ale sursei de unde erau extrase, exportul proiectului în word, distribuirea acestuia via email și până la conturi dedicate profesorilor care monitorizează permanent proiectele studenților sau conturi PRO cu funcționalități care mai de care mai sofisticate, toate au amprenta dezvoltatorilor Reea, de mai bine de cinci ani.

Din New York, în Baltimore

La început, inițiatorilor le-a fost foarte dificil să promoveze proiectul în școli sau universități. Cel mai greu era să convingă clienții să plătească pentru a beneficia de platformă și să creeze un business în spatele acesteia.

Un studiu efectuat de National Assessment of Educational Progress a demonstrat că 73% dintre absolvenții facultăților intră pe piața muncii fără a avea competențele necesare scrierii (sursă inclusă în textul subliniat – https://techcrunch.com/2014/02/05/with-1-5m-under-its-belt-citelighter-hatches-an-ambitious-plan-to-help-fix-the-writing-problem-in-american-education/). Fiind motivați de acest aspect, inițiatorii s-au concentrat pe a dezvolta un produs care să funcționeze extraordinar de bine. Cu puțin marketing intern și participând la conferințe, au câștigat câteva premii pentru inovare în educație.

Platforma a fost îmbunătățită de-a lungul timpului, câștigând și mai multe premii. Câțiva finanțatori au făcut propuneri echipei Citelighter pentru a se muta în Baltimore, oraşul în care sunt finanţate şi dezvoltate o mare parte a companiilor din domeniul educaţiei din SUA. Astfel, au deschis un sediu în Baltimore, iar Jonathan Ceresa, CTO-ul companiei, a rămas la New York.

Tehnic vorbind…

Citelighter este o aplicaţie PHP – MySQL dezvoltată în cloud, optimizată pe scalabilitatea şi elasticitatea oferite de serviciile web Amazon AWS. Extensiile de browser folosesc în spate o interfaţă API NodeJS care se conectează la Redis în scopul stocării datelor în memorie pentru un acces rapid. Aplicaţia Citelighter este integrată cu diverse servicii web prin intermediul interfeţelor API cum ar fi: Google Analytics, Google Drive, Google Apps Scripts, Sphinx Search Engine, PlagScan, Encyclopedia Britannica, Stripe, SendGrid.

Echipa Reea

Cum a evoluat platforma?

Pentru început, studentul putea exporta proiectul în document Word sau îl putea distribui prin email. Apoi s-au creat câteva conturi PRO, care conțineau unele funcționalități extra și de care utilizatorii puteau beneficia doar contracost.

Citelighter a angajat câțiva experți responsabili de „Knowledge Cards”, împărțite pe categorii și subcategorii. Un „Knowledge Card” era un proiect cu citate deja colectate de către aceşti experţi. Utilizatorii PRO puteau folosi aceste citate în propriile proiecte. Puteau de asemenea încărca propriile documente PDF în propria colecție din contul lor și puteau să extragă citate din orice alt document din surse web.

Apoi, s-a creat și rolul de profesor, în urma sfaturilor oferite de diferiți consilieri. În „Teacher Tools”, profesorul poate crea clase, împărți studenții pe clase, monitoriza şi nota proiectele acestora.

A urmat ca proiectele studenților cu acces la conturi PRO să poată fi exportate în Google Drive. Toată platforma este organizată pe nivelul de învățământ, având implementat și un sistem de recunoaștere a textului plagiat. Pentru a le ușura munca studenților, s-a implementat și un editor de text special, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să părăsească platforma Citelighter pentru scrierea în documentele Google. Pe deasupra, folosind aceeași extensie, se pot extrage citate de tip imagine din sursele web. Mai apoi, a fost implementat sistemul Cognitive Print, cu ajutorul căruia profesorii pot monitoriza pașii întreprinși de elevi sau studenți în proiectul lor, inclusiv timpul petrecut pentru a scrie comentarii sau în documentul Google.

Dezvoltatorii noștri lucrează continuu cu echipa din SUA pentru a dezvolta citelighter.com. Platforma devine din ce în ce mai solidă, iar studenții pot urma șabloane și planuri implementate de către profesori pentru un curs anume. Totul este bazat pe standardele de scriere din SUA, standardele Common Core. Există un chat intern unde profesorul poate oferi feedback online în permanență.

Recent s-a încheiat un contract cu Encyclopedia Britannica, iar studenții pot extrage citate din articolele și documentele bibliotecii online. De asemenea, profesorii pot atașa la un curs documentele necesare cercetării pentru realizarea unui proiect.

Contracte încheiate cu școli renumite din SUA

În ciuda dificultăților întâmpinate și a refuzurilor din partea școlilor la început de drum, în prezent, Citelighter a încheiat câteva contracte cu școli renumite din SUA, care folosesc platforme bazate pe tool-uri LTI (Learning Tools Interoperability). S-au dezvoltat platforme de interoperabilitate între Citelighter şi platforme tip Blackboard (http://uki.blackboard.com/), Schoology (https://www.schoology.com/) şi Itslearning (http://www.itslearning.eu/).

Momentan, echipa Citelighter lucrează împreună cu specialiștii noștri la dezvoltarea acestei platforme şi planifică implementarea altor noi proiecte.

Vă pregătim un interviu cu Lee Jokl (fondator) și Jonathan Ceresa (CTO-ul companiei), pentru a afla mai multe informații privitoare la relația Citelighter – Reea și dificultățile pe care inițiatorii le-au întâmpinat, prezentate din perspectiva acestora. Keep in touch!

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.