Doza de energie preluată de la PR Forum și PR Academy 2016

Comunici în permanență.
Dacă stai pe loc ești călcat în picioare.
Util, nu perisabil.
Social media nu devine mai mult, ci mai complex, de aceea trebuie să fii foarte atent.
Nu există granițe.

Cu aceste constatări a început pixul să coloreze caiețelul de notițe în prima zi a seriei de meetinguri de la cea mai mare conferință de PR din România, PR Forum. Evenimentul s-a desfășurat la București, în 22-23 martie, la hotelul JW Marriot Bucharest Grand Hotel și a adunat specialiștii în PR din toată țara, dar nu numai.

Leadership in communication

Prima sesiune a conferinței din 22 martie a fost moderată de Cristian Manafu, iar în cadrul ei s-a dezbătut tema „Leadership in communication”. Cei șase specialiști care au participat sunt:

Daniel Boaje – Director General, McDonald’s România
Daniela Budurea – Country Director, Western Union România și Bulgaria
Sorana Savu – Senior Partner, Premium PR
Monica Botez – Managing Partner, Golin
Dragoș Sîrbu – CEO Flanco
Crenguța Roșu – Managing Partner, DC Communication

12795092_583516345148084_6433997694330329740_o

Am reținut următoarele idei:

  1. O creație în PR este mai apreciată dacă oferă ceva util și nu ceva șocant pe moment (care, de altfel, o face să fie perisabilă, să nu reziste în timp). De partea publicului este întrebarea „What’s in it for me?”.
  2. Nu există granițe în lumea internetului, iar în complexitatea cu care se confruntă rețelele de socializare trebuie să fii cu ochii în patru.
  3. Una dintre cele mai mari nevoi ale oamenilor este cea de dialog, de aceea trebuie să fii foarte atent la felul în care comunici.
  4. Este ușor să te îndrepți către tehnologia nouă, dar e mult mai greu să schimbi lucrurile și la nivel strategic.
  5. Pe lângă orice demers strategic, trebuie să ne gândim la valorile pe care publicul le apreciază la noi. În avalanșa de informații, la un moment dat publicul va vrea să se îndepărteze, să scape, este o reacție umană.
  6. Toate demersurile în acest domeniu au la bază premisa „dacă reușești să convingi managementul de ce poate face comunicarea”.
  7. Comunicatorul trebuie să participe și la procesul de creație din compania sau firma pe care o reprezintă, pentru a o putea înțelege pe deplin.
  8. Nu există business fără comunicare – procesele de comunicare sunt, de fapt, cele care susțin procesele de business.
  9. Există două tipuri de businessuri – cele care au comunicat exact ce sunt, de unde vin și încotro se îndreaptă, și business-uri care nu mai există.
  10. Există artiști de toate felurile, iar ca o veste bună, și comunicarea este o artă.

Trenduri în PR, 2016

La cea de-a doua sesiune a conferinței s-au prezentat specialiști atât din țară, cât și din afară.

Danny Rogers, Editor-in-Chief, PRWeek UK

12909623_583519848481067_3764188434582734232_oEste autorul binecunoscutei cărți „Campaigns that shook the world”, pe care fiecare specialist în comunicare și PR ar trebui să o aprofundeze.

De la Danny, am reținut următoarele:

  • Este important să ai simț al viziunii în conducere și o abordare îndreptată către parteneriat.
  • Mișcări în masă, nu marketing în masă.
  • Modul de a comunica în prezent este mult mai vizual, astfel că videourile sunt materiale de luat în considerare.
  • Atât în PR, cât și în comunicare, în general, e vorba de relații. Nu poți transmite mesaje dacă nu ești dispus să empatizezi cu auditoriul și fără să aloci timp pentru a-l cunoaște.

Oana Bulexa, Managing Director, MSLGroup The Practice

12794857_583520015147717_151911879579781838_oOana și-a axat prezentarea pe subiectul „PR = Fashion or Passion?”, vorbind despre cum este percepută meseria de specialist în PR, cine o practică și ce înseamnă cu adevărat. Ea spune că este privită de mulți „trecători” precum o stație. Mulți sunt atrași de mirajul meseriei în PR, însă pleacă atunci când treburile se complică.

  • Meseria de PR specialist este privită ca un sport de rezistență (endurance sport), este extrem de stresantă, regăsindu-se în topul celor mai stresante meserii, și mereu presupune acumularea de noi abilități. Pe când credeai că știi totul, mereu ai ceva nou de învățat.
  • „Oricine crede că în secolul XXI mai sunt joburi călduțe, ușor de obținut, se înșeală.”
  • Te poți numi pasionat de meseria pe care o faci doar după ce, în urma efortului, apare succesul. Pasiunea nu precedă efortul și succesul, este o urmare a acestora. Un exemplu preluat de la Oliver Emberton:

Untitled

  • Nu desconsidera PR-ul!
  • Nu renunța după primul eșec!
  • Nu te opri din învățat! Citește, pune-ți întrebări și lasă-ți mintea alertă!
  • Concluzia? PR = Passion, nu Fashion.

Gianni Catalfamo, Founder and Senior Advisor, cc:Catalfamo

12901255_583520771814308_7279979996457273760_oGianni se lasă condus de motto-ul „for friends, not for brands”. De la el am reținut următoarele:

  • Nu trebuie să uităm că oamenii sunt motivul, deoarece totul pornește de la alegerile lor. Motivul pentru care specialiștii lucrează în online este că oamenii aleg să folosească internetul.
  • Brandurile au în comun oamenii.
  • CEO-ul trebuie să vorbească doar când este pregătit.
  • Pentru ca lucrurile să se desfășoare optim, starea și motivația staff-ului tău este puțin mai importantă decât clienții tăi. Nu mult, doar puțin mai importantă.

Oana Mănoiu, Managing Partner, GMP PR

12525266_583521921814193_8490386702855092519_oOana ne transmite că brandurile tind să facă „sacrificii” pentru consumatori. Există noțiunea de „brand government”, prin care se înțelege că brandurile se implică în societate să rezolve problemele ce țin de guvern.

Ideea constă în faptul că brandurile iau decizii radicale în numele societății și al nevoilor consumatorilor.

  • Toată lumea greșește, chiar și brandurile. Însă consumatorii apreciază și răsplătesc autenticitatea.

Studii pe social media

Participând la sesiunea „Social media for corporate communication”, în care au vorbit Elena Badea (Director Branding, Marketing & Communication, EY România), Constantin Magdalina (Knowledge Management Senior), Crenguța Roșu (Managing Partner, DC Communication) și Cătălin Teniță (Founder, Zelist) am reținut că:

  • Din social media nu trebuie să lipsească, și probabil este printre cei mai importanți factori, psihologia vânzării.
  • Social media a reușit să modifice comunicarea și anume te forțează să îți spui povestea în 140 de caractere, de exemplu, sau să suprinzi tot ce doreai într-un video în doar 30 de secunde.
  • Cheia unor campanii sănătoase este inovația prin colaborare (co-creation), un fel de creație colaborativă. Este vorba despre implicarea directă a consumatorului în procesul de creație, rezultând un produs atât pe placul companiei, cât și al consumatorului.
  • Când vine vorba despre situații de criză, ele pot fi prevăzute cu puțină atenție acordată canalelor de social media. De aici și „Facebook = early warning pentru crize”.

PR Academy – despre creativitate și managementul crizei

În 23 martie am participat la workshopul de creativitate, în primă instanță, apoi la cel de management al crizelor în PR.

Creativity – two must play that game

20160323_100751

Workshopul a fost coordonat de către Oana Bulexa și Monica Jitariuc, ambele Co-managing Director la agenția The Practice.

Primul exercițiu a constat în a pune pe hârtie, într-un brainstorming, la ce poate fi folosită o lingură. Astfel o lingură poate fi obiect de design, instrument de percuție, oglindă, anticearcăn, lopată etc. „Produsul” în acest caz a fost privit din punct de vedere al utilității și al esteticii. Am ținut cont de două întrebări: „La ce ar folosi?” și „Unde ar putea arăta frumos?”.

Exercițiul a fost util pentru a vedea în ce fel poți privi produsul sau serviciile clienților și cum le poți evidenția cel mai bine. Totul pornind de la o lingură.

20160323_125049

De reținut:

  • Adresează-ți întrebările corecte.
  • Relevanța este importantă.
  • Degeaba ai o idee bună dacă nu ai curajul să o pui în aplicare. În plus, orice compromis făcut în procesul de punere în aplicare a ideii, scade din valoarea acesteia.
  • Întrebarea corectă nu este „Astăzi ce postăm pe Facebook?”, ci „Astăzi ce vrem să transmitem?”.
  • Storytelling-ul are mereu o poveste în care este surprinsă tensiunea, lupta dintre bine și rău. (vezi Harap-Alb 🙂 )
  • Cele trei cuvinte de bază sunt: strategie, creativitate, storytelling.
  • Un om de comunicare trebuie să fie conectat la agenda publică. Așa cum un agricultor își cunoaște semințele, la fel un specialist în comunicare știe ce se comunică pe diverse canale.
  • Cea mai păguboasă relație este aceea în care clientul nu participă în procesul creativ, bazându-se pe experiența agenției. În acest fel nu rezultă nimic creativ și de bună calitate. Clientul să se implice cât de mult poate, însă munca rămâne a agenției.
  • Dacă ai avut parte de un succes, cât de mic, sărbătorește-l. Puterea sărbătoririi succesului este foarte mare.
  • Stabilește bugetul după ce ai ideea, pentru a ști în ce direcție să te îndrepți cu ea.
  • Creativitatea nu este o activare, un proiect în sine, este maniera în care îți desfășori activitatea.

Crisis Safari – the art and craft of managing problems

De la Crenguța Roșu (Managing Partner, DC Communication) și Felicia Moga (Senior Group Director, DC Communication) am aflat că fiecare criză este unică, însă există principii de abordare strategică.

Pentru a fi pregătiți atunci când intervine o situație critică este important să se stabilească posibilele vulnerabilități, să fie notate de la 1 la 10 din punct de vedere al gravității și posibilității, să se selecteze cele mai grave și cele mai puțin grave, apoi să se stabilească reacția imediată, cea pe termen mediu și cea pe termen lung. Soluțiile sunt trecute apoi într-un manual de criză, care va fi extrem de util în situații neplăcute, deoarece elimină posibilitatea ca acestea să „prindă pe cineva pe picior greșit”.

20160323_153118

Toate acestea se întâmplă cu asigurarea că au fost verificate toate datele.

Este de reținut:

  • În aceste cazuri nu ne asumăm nimic până nu se verifică toate datele. Dacă se transmit informațiile fără a lua aceasta în considerare, media ar mai putea specula câteva zile până când reprezentanții companiei clarifică situația, ceea ce poate amplifica situația de criză.
  • Criza nu este media, ci situația care trebuie rezolvată.
  • S-ar putea ca specialiștii media interesați de subiect să fie puțini, iar, în acest caz, e recomandat ca datele colectate să fie transmise doar lor. Astfel, s-ar putea să observi că că această presupusă criză este redusă până la nivelul unei probleme ce necesită rezolvare.

Toate aceste întâlniri s-au desfășurat alături de oameni implicați, interesați și pasionați de domeniul PR-ului și de specialiști coordonatori încărcați de energie pozitivă, care inevitabil s-a transmis mai departe și nu se va consuma până la anul, la viitoarea ediție.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.