Te ajută să tragi direct la țintă, dar nu trage în locul tău

2016-03-24_1426

Pe lângă jobul de Design Team Leader la Reea, colegul nostru Andrei Avram are o pasiune pentru tirul cu arcul. Și nu numai că trage cu arcul în timpul liber, dar a fondat și clubul Șoimii de Mureș, iar mai nou a creat o aplicație pentru telefoane mobile, care să-i ajute pe toți arcașii profesioniști sau nu, să-și îmbunătățească performanțele. Cum te ajută o aplicație de telefon să tragi mai bine cu arcul? Și noi am fost curioși, așa că am stat de vorbă cu Andrei, care a venit cu ideea, a făcut designul, iar mai apoi Reea s-a ocupat de implementare. Se numește BowSight și poate fi descărcată gratuit pentru sistemele Android și IOS.

La ce se folosește?

bowsight2A fost prima întrebare pe care i-am adresat-o lui Andrei, care ne-a spus că de fapt aplicația nu te ajută să ochești mai bine, ci face niște calcule care ție ți-ar fi greu să le faci. Înainte de asta, trebuie spus că aplicația BowSight se folosește la arcurile pe care sunt montate sisteme de ochire. Andrei ne explică: „Sunt arcuri olimpice, arcuri compound și arcuri barebow. Arcul olimpic e cel pe care îl vedeți la olimpiadă – arcul curbat, cu tot felul de sisteme, de la sistem de ochire, stabilizare, clicker, plunger, tot felul de sisteme care te ajută să stabilizezi arcul mai bine. Arcul compound este arcul cu scripeți pe care, la fel, există sistem de stabilizare, centrare de săgeată, echilibrare, de ochire și așa mai departe. Barebow e la fel ca cel olimpic, doar că are mai puține echipamente. Barebow vine de la arc gol, iar mai demult testul era să treacă printr-un cerc de 12 inch. În funcție de asta se alegeau accesorii care se pot monta, dar în general ai voie să pui un stabilizator, care e undeva până în 12 inch și mai ai voie să pui un buton plunger, care de fapt centrează săgeata, dar acolo se ochește cu vârful săgeții. Și se mai face încă ceva, îi spune string walking: pui mâna pe coardă, sub săgeată, la o anumită distanță, în funcție de distanța la care vrei tu să tragi”.

Ce calcule face?

Ca BowSight să funcționeze, mai întâi are nevoie de minim 3 valori stabilite de tine. La aceste valori ajungi după ce tragi repetitiv la aceeași distanță și îți reglezi arcul. Lucru pe care oricum un arcaș îl făcea. Doar că sunt diferite probe, între 5 și 90 de metri, cel mai adesea, uneori și peste 100 de metri. Aplicația folosește însă un range între 5 și 99 de metri, unde sunt cele mai întâlnite probe. Andrei Avram ne explică și ce anume calculează mai exact BowSight: „Pe sistemul de ochire ai, exact ca la liniar, gradații numerice și intermediare. Dacă tu îți reglezi la 3 distanțe sistemul de ochire și ești sigur pe tine că valorile respective sunt bune… când ai aceste valori, să zicem la 18, 30 și 50 de metri, aplicația îți calculează restul valorilor. De exemplu, dacă tu vrei să tragi la 42 de metri, aplicația îți spune cum să setezi. În baza la 3 valori el îți calculează toată grila”.

IMG_20150828_122846-600x504

Nu doar distanțe, ci și unghiuri

Pe lângă reglajul pe bază de distanțe, aplicația include și variabila unghiului la care tragi cu arcul. Mai exact, este vorba de folosirea aplicației în proba de field, care se face pe teren denivelat. Andrei ne explică: „În general nu se trage la aceeași înălțime cu ținta, ci ori tragi în jos, în vale, ori în sus, în rampă, la diferite unghiuri. Poți să tragi și la 70 de grade. De pe zidul cetății în jos, de exemplu, sau de jos în sus. Sau tragi la 15 grade, peste o dâlmă, peste un lac, întotdeauna există un impediment care să te deregleze. Pe lângă asta, distanțele sunt în general necunoscute. Ei, tu nu ai cum să te antrenezi la toate distanțele. Și atunci ajungi în fața țintei și vezi că distanța îți e la 43 de metri și 15 grade. Tu nu ai cum să calculezi chestia asta. Și atunci ține foarte mult de experiența ta, pentru că aproximezi”. Aplicația te descurcă și în aceste situații, pentru că după ce ai setat distanța, țintind efectiv cu ajutorul camerei telefonului, aplicația îți calculează unghiul, variabilă pe care o introduce în calcul și îți ajustează setările pe care trebuie să le faci la arc.

În practica de zi cu zi…

IMG_0217-700x504…aplicația face niște calcule, pe care arcașii experimentați le făceau până acum pe hârtie, lucru permis la concursuri. Aplicația vine în plus și, când introduci mai multe valori, te atenționează în cazul în care sunt diferențe. Andrei spune că mai există o singură aplicație de acest fel, care se blochează însă constant și care nu are variabila de unghi: „Aici poți introduce până la 20 de valori. Cu cât sunt mai exacte și mai multe, cu atât formula din spate este mai ok și valorile sunt mai bune. Poți și din trei valori dacă sunt perfecte, dar cu cât sunt mai multe, cu atât e mai bine, pentru că se modifică formula și partea de risc e mai mică. Iar partea de unghi, la cealaltă aplicație, nu există. Și la noi, urmează să vedem din feedback cum funcționează și ce ajustări trebuie făcute”.

La finalul discuției despre aplicație, Andrei ne-a mai spus că BowSight face toate aceste calcule, te ajută, însă nu-ți îmbunătățește tehnica și, cu siguranță, nu trage în locul tău. Tocmai din acest motiv, la unele competiții aplicația poate fi folosită.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.