De ce trebuie să ții cont atunci când dorești să îți creezi un site?

Daniela Șuhanea, team leader echipa de comunicare

Dacă te aștepți la un articol cu pașii tehnici pe care ar trebui să îi urmezi pentru a realiza un site, mai bine te oprești acum din citit. Acest articol este dedicat exclusiv perioadei premergătoare realizării unui website, cea în care e necesară pregătirea. Sunt pașii care trebuie urmați de un antreprenor înainte de a trece la realizarea efectivă a website-ului. Construirea unui site poate fi ușoară și rapidă, însă acest lucru depinde de mai mulți factori: obiective, public țintă, tipologie, concurență, aspectul și funcționalitățile dorite și, nu în ultimul rând, bugetul.

Online combinat cu offline

Prima întrebare la care ar trebui să te gândești când dorești să realizezi unui website este: de ce? Cu cât răspunzi mai obiectiv la această întrebare, cu atât ești mai aproape de realizarea unui website de succes. Un posibil răspuns: „Doresc realizarea website-ului www.exemplu.ro, deoarece 20% dintre clienții mei mi-au solicitat posibilitatea de a comanda online. În plus, aș putea extinde comercializarea produselor mele la nivel național, fără prezență fizică locală.”. Planificarea realizării website-ului nu se oprește aici. O analiză temeinică a competiției, segmentarea și chiar nișarea publicului țintă și o analiză SWOT a produsului web sunt necesare pentru a ști exact cum te poți poziționa pe piață pentru a avea succes.

Unele companii au succes în offline și doresc extinderea în mediul online. Ce e bine de știut: prezența online nu va garanta același succes ca și în offline. Impersonalitatea pe care o oferă mediul online trebuie diminuată prin elemente ce țin de o bună înțelegere a modului în care consumatorii obișnuiesc să achiziționeze online, dar și de o viziune clară a modului în care elementele care au asigurat succesul în mediul offline sunt transpunse în online și transmise mai departe vizitatorilor website-ului.

Dezvoltarea unui website, deschiderea unei noi afaceri

Dezvoltarea unui website poate fi privită, în unele cazuri, precum deschiderea unei noi afaceri, separată de ceea ce există în mediul offline. Putem chiar asemăna efortul depus pentru deschiderea unui magazin fizic cu cel depus pentru a realiza un website. Unii antreprenori fac deseori greșeala de a considera că apelarea la o companie specializată în domeniu presupune o implicare minimă din partea acestora. Această tipologie de comportament e greșită, deoarece nicio altă persoană sau companie nu va avea viziunea și experiența pe care o are antreprenorul pe domeniul său de activitate. Pentru a atenua deficiențele de comunicare între prestatorul de servicii și client este necesară o planificare și o organizare a ideilor și specificațiilor pentru realizarea unui website.

După ce ai realizat un minim business plan, pasul următor este să te gândești cum vor ajunge vizitatori pe website-ul tău. Dacă în mediul offline ți-ai pus această problemă, acum e momentul să o faci și pentru website. În magazinul tău fizic persoanele au ajuns în urma reclamei făcute, același lucru trebuie să-l aplici și pentru website. Online-ul are suficiente canale prin care poți atrage vizitatori către website-ul tău, dar nu trebuie să excluzi și utilizarea mediului offline. Dacă până acum compania ta nu a avut prezență online, atunci orice metodă de promovare trebuie folosită.

Orice magazin sau companie are o adresă…

…la care poate fi găsită de clienți. Adresa e publică și promovată. Tot în această etapă e bine să te gândești și la URL-ul website-ului tău. URL-ul e asemănător adresei fizice și trebuie să aibă aproximativ aceleași caracteristici: accesibilă și ușor de reținut. Poate fi denumirea companiei, dar fără SC și SRL, sau o adresă ce conține cuvinte cheie care să îi ajute pe vizitatori să înțeleagă ușor domeniul de activitate și poziționarea pe piață: www.centraletermiceieftine.ro , www.mobilata.ro , www.hranapisici.ro etc.

Întreabă-te, analizează, pregătește

Perfect! Ai făcut pași majori pentru a-ți asigura primele rezultate ale website-ului. Acum e momentul să te întrebi: odată ajunși pe website, ce doresc să facă vizitatorii? De exemplu, doresc să achiziționeze produse, să ceară o ofertă de preț, să apeleze un număr de telefon, să își lase datele de contact, să vadă programul de lucru, să se informeze despre companie etc. De asemenea, încearcă să găsești răspunsul la întrebarea: care ar fi informațiile de care ar mai avea nevoie un vizitator pentru a face ce doresc eu pe website? Cu aceste specificații în minte, începe să vizitezi site-urile concurenților. Observă sub ce formă au ales concurenții tăi să atingă aceste obiective. Notează-le și încearcă să îți dai seama dacă aceeași structură ar funcționa și pentru afacerea ta.

Legat de aspectul website-ului, încearcă să identifici elementele vizuale care îți plac și ai dori să le aibă și website-ul tău, dar și care sunt elementele vizuale care nu îți plac și nu le-ai dori sub nicio formă reprezentate grafic.

Cu toate aceste informații notate, poți face pasul spre implementare. Indiferent că alegi să îți dezvolți website-ul pe cont propriu, apelezi la un freelancer sau la o companie specializată, pașii de mai sus nu trebuie săriți, deoarece acum poți stabili bugetul. Nu poți primi o estimare de cost, dacă nu ai parcurs pașii de mai sus. Îi poți parcurge cu ajutorul unui specialist în domeniu, însă e recomandat să ai temele făcute încă înainte de a-l contacta, deoarece întreg procesul obținerii unei oferte de preț va fi mult mai rapid. Pe lângă un preț aproximativ, vei primi și un timp real de execuție. Astfel, vei avea o perioadă suficient de lungă pentru a pregăti pașii de după lansare.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.