CyberTracker – descoperă, explorează și protejează planeta noastră!

DSC_1965

A sosit pentru prima dată în România pentru a cunoaște echipa alături de care lucrează. Este născut și crescut în Cape Town, Africa de Sud, dar s-a stabilit acum 20 de ani în Statele Unite ale Americii. Justin Steventon este principal sofware engineer la Microsoft și software arhitect la CyberTracker. Lucrează de anul trecut împreună cu George Călugăr, colegul nostru senior software engineer, la actualizarea acestei aplicații pentru desktop și mobil, care dezvoltă soluții de captare a datelor culese manual. Software-ul a fost dezvoltat pentru prima dată ca o modalitate de a permite celor care urmăresc migrația animalelor sălbatice să-și comunice observațiile ecologice. Un prototip a fost folosit în 2002 pentru a înregistra detalii despre animalele ucise într-un focar de ebola. De atunci, a evoluat pentru a deveni un sistem de captare și vizualizare a datelor cu caracter general.

Toate informațiile le găsiți aici: http://www.cybertracker.org/
Discuția cu Justin Steventon a curs frumos și îi mulțumim că și-a făcut timp să stea de vorbă cu noi.

Când ai ajuns în Tîrgu-Mureș? Ești pentru prima dată în România?

Da, este pentru prima dată când vin în România. Am ajuns aproximativ acum o săptămână și jumătate. Cu toate că este pentru prima dată când vin în România, am mai fost prin împrejurimi.
Am făcut o oprire la salina din Turda, dar am fost și în Cluj.

Ce părere ai despre zona noastră?

E puțin mai cald aici. Este foarte frumos, zona rurală de aici este minunată. Presupun că zona este foarte veche. Dacă ne gândim la Seattle, este mult mai nou. Mă refer la faptul că acum 50 de ani nu era nimic acolo, așadar, cea mai mare parte a orașului este foarte nouă. Aici, oriunde ai merge, totul are peste 100 de ani vechime. În felul acesta, capătă o notă europeană, mi-a plăcut asta.

Cum ai luat legătura cu Reea? Am vrea să știm povestea.

Căutam să-mi externalizez munca, dar este foarte greu să găsești oameni care sunt buni și de încredere. Căutam o companie cu o viziune de lungă durată asupra dezvoltării. Este foarte dificil să lucrezi cu cineva, iar peste o săptămână să plece, iar apoi tu trebuie sa cauți pe altcineva.Cu toții își doresc o companie pentru a lucra o perioadă lungă de timp. De asemenea, trebuie să dețină și calitățile necesare. M-am tot interesat, iar un prieten bun de-al meu care a lucrat cu voi timp de 16 ani a fost foarte fericit să-mi dea numărul de telefon al lui Dan Mașca. Ulterior, am început să lucrez cu voi la un proiect pe partea de web, pentru a vedea ce se poate întâmpla și am fost foarte mulțumit de rezultat. Odată cu apariția acestui proiect, am fost foarte nerăbdător să încep munca la CyberTracker. Motivul pentru care am venit este că am dorit să îmbunătățesc comunicarea directă, acest aspect este foarte important pentru mine. Se lucrează mult prin emailuri, însă poți face o treabă și mai bună față în față. Munca în mod direct este cel mai bun lucru pentru mine.

Ne poți descrie puțin proiectul la care lucrăm împreună?

Povestea este foarte interesantă. Este vorba despre partenerul meu de afaceri, care a fost plecat în Africa de Sud. A petrecut foarte mult timp lucrând cu șoferii de camioane din Kalahari. Kalahari este o regiune din deșert, are aproximativ aceeași cultură ca cea de acum 1.000 de ani. Este un fel de cultură care se bazează pe o înțelegere foarte avansată a mediului lor. Pentru ca ei să supraviețuiască în mediul lor, trebuie să cunoască mișcările animalelor, trebuie să se țină departe de lei. Ar trebui să mă duc și eu să învăț să supraviețuiesc în asprimea mediului lor. Cultura lor a fost pierdută într-un ritm alarmant, deoarece copiii nu învață despre mediu în același mod. Deci este o situație destul de gravă, iar partenerul meu a fost foarte interesat să încerce să inverseze asta. Modul în care am decis în cele din urmă să facem acest lucru a fost prin faptul că le-am dat o mână de ajutor, un dispozitiv care să le permită să pătrundă în mediul înconjurător, ca urmare le-am dat locuri de muncă, pentru că nu erau locuri de muncă și am păstrat acolo abilitățile și înțelegerea mediului înconjurător și asta a fost o reușită. Apoi am dezvoltat aplicația software, disponibilă în mod gratuit. Grupuri din întreaga lume încep să o descarce. A fost descărcată de 1.000 de ori. Oameni din întreaga lume au proiecte care utilizează acestă aplicație pentru a aduna date. Cred că interesul provine de la proiectele în sine, de la camionagiii din Kalahari, gorilele din Nigeria, leoparzii de zăpadă din Himalaya, până la oameni obișnuiți care strâng informații despre migrația broaștelor.

DSC_1947

Cum ai descrie munca noastră?

E nevoie de multă libertate, întrucât ingineria individuală are multă flexibilitate în modul în care dezvoltatorii își fac treaba și aleg ceea ce este de făcut și ceea ce e important. Mă refer la modul în care se dezvoltă ca ingineri și de ce sunt capabili. E foarte greu pentru mine să precizez tot ce trebuie făcut la acest proiect, din această cauză trebuie să lucrez cu oameni creativi. Asta înseamnă că problemele dificile sunt cu soluții nerezolvate și trebuie să merg să îmi dau seama. A fost interesant să văd mediul de lucru de aici. Nu știam exact la ce să mă aștept. Am lucrat cu mulți români la Microsoft și am o părere foarte bună despre abilitățile românilor. Cred că sunt aici instituții bune, instituții academice bune, universități și așa mai departe. Nu eram sigur de cum este mediul de lucru al oamenilor care lucrează într-un departament, cât de mult control au, ce fac și nu funcționează și multe altele.

Dan Mașca conduce foarte bine compania. Se asigură că oamenii simt că există un loc în care să rămână și să se dezvolte. Se lucrează la startupuri. Cred că este extrem de important, ține oamenii angrenați și sunt încântat de modul acesta de lucru.

Să revenim puțin la proiect. Care sunt umătorii pași?

Versiunea originală a software-ului a fost creată de mine și a fost foarte solicitant din punct de vedere al timpului. Am pornit totul de la o simplă schiță, cu 15 ani în urmă, iar acum toate instrumentele de lucru sunt performante. De asemenea, am un rol diferit în activitatea mea de la Microsoft și mă uit la un viitor în care cea mai mare parte din puncte se poate conecta la un nivel înalt, iar apoi pot lucra cu Reea pentru a completa lipsurile și, în cele din urmă, mă aștept ca aceasta să fie o relație pe termen lung în care putem avea succes împreună. Prima versiune a aplicației a fost produsă împreună cu George Călugăr și a fost un succes.

DSC_1956

 

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.