Michael Flume, actor, producător și regizor, readuce filmul mut pe ecrane

14324297_10157485848060013_5806167251664565603_o

Michael Flume este un producător, regizor și actor născut în Elveția. A locuit timp îndelungat pe tărâmurile New York-ului, unde a devenit unul dintre cei mai cunoscuți deejay ai anilor ’80, mixând ani la rând pe ritmuri disco. A avut șansa să studieze actoria alături de cei mari ai branșei, după care s-a axat pe regie și producție de film. Mai interpretează din când în când roluri în filmele pe care le produce și este mereu deschis să le povestească și să îi sfătuiască pe cei la început de drum în carieră despre ce înseamnă producția de film și nu numai, fiind invitat în școlile din Elveția pentru a ține workshopuri. Cu o experiență de viață atât de bogată ca a lui, dacă ai norocul să îl întâlnești, este imposibil să te oprești din a-i pune întrebări.

Fire extrem de pozitivă și deschisă la provocări, Michael Flume ne-a vizitat pentru a lucra împreună cu echipa Republic Production la post-producția scurtmetrajului mut pe care dorește să îl înscrie la Locarno Film Festival. Descoperă mai multe detalii în interviul de mai jos.

Aveți o poveste de viață foarte interesantă.

„Am trăit multe vieți. O nebunie. Am fost și deejay. Dar am realizat și multe alte lucruri…”

Cum ați ajuns să luați legătura cu REEA?

„Ei bine, am un prieten care a fost aici, a colaborat cu Dan și mi-a spus despre voi. Mereu a spus că aici sunt foarte mulți oameni talentați și creativi. Mie imi plac oamenii creativi, așadar, am riscat și am venit aici. Am venit pentru a finaliza unul din proiectele la care lucrez.”

Ne puteți spune la ce lucrăm împreună?

„Am făcut un film foarte special. Este un film în alb-negru, în stilul lui Chaplin și Buster Keaton. L-am filmat anul trecut. Este un film stilizat cu sunete. Este vorba despre un scurt-metraj cu care voi participa la festivaluri de acest gen. Am ajuns la un rezultat foarte bun. A fost filmat în orașul meu natal, pe care l-am decorat cu mustăți și mașini mici, în stilul anilor ’20. Am scris povestea, genul acela de poveste tipică lui Chaplin, cu tipul rău, artistul căruia nu i-a surâs norocul, iubirea imposibilă dintre fata frumoasă care trebuie să se căsătorească cu tipul rău și întreg cadrul. Să sperăm că acest film va fi gata în câteva săptămâni, iar la începutul lunii iunie să fie finalizat. Dacă norocul va fi de partea mea, sper să apară la «Locarno Film Festival» în luna august, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume. Acesta este pasul dinainte de Oscar-uri.

Este un film special. Un gen de film care nu a fost realizat de mulți ani, bineînțeles, cu excepția celui realizat de artistul de la Hollywood însă, pentru mine, acela este prea frumos, mult prea perfect. Imi place «murdăria», să spun așa. Cred că acest film ar face foarte mult zgomot, cred că oamenilor le va plăcea în mod special pentru că este unul tăcut, toată lumea îl va putea înțelege, deoarece cuprinde cadre cu text, care se vor putea traduce în alte limbi, în ebraică, arabă sau în greacă, chineză, japoneză sau orice altă limbă, asta pentru a putea fi trimis la festivaluri. Deci, acesta este planul. Nu va fi un proiect care ne va aduce bani, va fi un proiect care va costa bani, dar este un proiect asemenea unei cărți de vizită. Uneori este important să lucrezi pe gratis pentru a pune pe picioare următorul proiect. Despre asta este vorba.”

Cum v-ați început activitatea de regizor și producător?

„De obicei, le fac pe toate singur. Sunt berbec. Îmi place să fiu mereu în priză. Cu toate că ești creativ, nimeni nu privește lucrurile la fel ca tine, toți sunt originali. Iar dacă aș lăsa pe altcineva să facă ce îmi propun, nu ar fi tocmai un caz fericit. Asta dacă este vorba despre propriul proiect. Trebuie să fie în stilul meu. Dacă nu, nu sunt împăcat cu mine, deci asta presupune ca eu să scriu scenariul, să regizez, să produc, să organizez, să găsesc toate locațiile, toți actorii, întreaga echipă, ce fel de cameraman este potrivit, ce fel de lumină, machiaj, cadru, costume, sunt foarte multe. Uneori nu dorm. Lucrez, dorm două ore, apoi îmi pun alarma, mă intorc la muncă și tot așa.”

241400_10150612936750013_5179512_o

Dar nu faceți toate acestea de unul singur, nu-i așa? Aveți echipa lângă dumneavoastră.

„Am echipa, dar la început ești singur. În prima jumătate a proiectului ești singur. Iar apoi, dacă ești norocos, vei găsi pe cineva ca voi. De exemplu, tu ești foarte bun la organizare, echipa te poate ajuta, dar tot tu ești cel care la final va trebui să spună «da» sau «nu». Cu toate că ei îți vor spune «uite, am găsit acestă locație», tu oricum va trebui să mergi să vezi locația, iar apoi să zici «nu, nu-mi prea place această locație, hai să încercăm alta». Ce vreau să spun e că am filmat majoritatea filmului într-o fermă mică din mijlocul orașului Basel. Am putut filma 80% din film acolo, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Dar chiar și acolo ai pe cineva care merge și se uită la locații. Au găsit două locații care nu mi-au plăcut, iar în acest caz trebuie să cauți de unul singur, dar, bineînțeles, ai pe cineva cu tine care te ajută.

Proiectul la care lucrăm este foarte complicat, pentru că este vorba despre anii 1920. Fiecare detaliu, de la jachete până la numerele de pe clădiri, a fost modificat pentru a arăta ca în acea perioadă. Acei oameni care au făcut asta pentru mine s-au trezit la ora 4 dimineața și au făcut totul. Iar când am ajuns pe platou, cu puțină întârziere, bineînțeles, ca un mare producător și director, cu o cafea în mână, ei erau deja acolo, punând totul la punct.

Legat de echipa cu care lucrezi, este foarte important să găsești una potrivită, dar și în cazul în care nu o găsești, poți face asta de unul singur. Eram pe bicicletă, cu două camere, două stative și aveam o cameră într-o mână, iar cealaltă cameră în cealaltă mână și țineam și microfonul. Se poate face totul și de unul sigur, este bine, e grozav, vreau să spun că pentru prima dată am avut o echipă adevărată, dar dacă nu o aveam făceam totul singur. Este puțin egoist din partea mea, dar trebuie sa fiu fericit cu mine. Și editarea este o parte importantă, desigur, sunetul e la fel, este producție de film. Producția de film înseamnă tot. Și am fost foarte norocos să fiu actor, așa că pot vedea și din perspectiva asta. Deci este bine, îmi place.”

Care sunt planurile de viitor?

„Ei bine, sunt câteva filme pe care le am în minte, dar următorul va fi o comedie cu o familie «nebună» din Kosovo, care se mută într-un oraș elvețian și vor fi foarte multe scene amuzante. Am fost deja în Kosovo pentru audiții, care s-au derulat fantastic, au venit 120 de persoane. Credeam că poate vor fi 20 de persoane. Cred că întreg orașul a venit. Acum sunt aici și văd toate aceste clădiri frumoase, îmi place că sunt puțin deteriorate și, de asemenea, îmi plac oamenii frumoși de aici. Poate voi face un film aici.

Dacă voi veni să fac un film aici, vom lucra împreună. Sunt foarte impresionat de câți oameni lucrează aici la Reea, oameni creativi. Mă simt ca acasă, chiar mă faceți să mă simt ca acasă.”

Ne bucurăm sa auzim asta.

„Mulțumesc.”

Plănuiți să ne mai vizitați în viitor? Vă veți întoarce aici?

„Mi-ar plăcea să mă reîntorc aici, poate mă voi căsători aici, cine știe? (râde). E doar la câteva ore de zbor de Basel, așa că de ce nu? Voi reveni aici. Aș vrea să mai lucrez cu voi, cred că Dan Mașca ar fi interesat să colaborăm pe partea de film, actorie, ceea ce eu fac foarte mult în Elveția. Merg la școli și le povestesc tinerilor despre expriența mea în New York, despre supraviețuire, despre cum se câștigă cu adevărat locurile de muncă, despre cum ar trebui să-și prezinte propria persoană etc.”

Sunteți mulțumit de activitatea echipei noastre?

„Da, sunt mulțumit. Cum am spus și mai devreme, ceea ce am adus aici este atât de diferit și atât de nou, chiar și voi învățați prin exercițiu. Deci asta va dura puțin, dar voi chiar lucrați non-stop și să sperăm că va fi totul în regulă. Chiar munciți din greu și sunteți o echipă bună. Cred că pregătim ceva foarte special.”

1495401_10155163335060013_4148435509489428417_oDe la Michael am mai aflat că nu trebuie să fii descurajat de refuzuri și că poți învăța foarte multe singur, prin exercițiu, ceea ce contribuie enorm la limpezirea orizontului în drumul tău către succes.

„Sunt oameni creativi și care au idei. Poate viața lor este puțin mai complicată și nu pot învața sau nu pot merge la școală, dar poți să înveți singur. Tot ce am făcut, în afară de actorie, pe care am studiat-o, am învățat prin exercițiu. Ce vreau să spun este că în zilele noastre suntem norocoși că avem YouTube. În cazul în care trebuie să folosim un software pentru editare cum ar fi Adobe Premiere sau orice altceva, poți urmări tutoriale și poți învăța singur. Nu te da bătut, ține capul sus, scrie-ți toate ideile și, bineînțeles, nu fi descurajat de «nu». Dacă unii oameni îți vor spune «nu, nu, ar trebui să faci altceva», zâmbește-le și spune-le «știu, știu», dar urmează-ți visul. Ești tu, doar tu, tu cu tine, nu mai e nimeni înăuntrul tău. Poți să faci tot ce vrei și o vei face pe cont propriu, nu o va face altcineva. Fiecare are viața lui, tu o ai pe a ta. Urmați-vă visul, oameni creativi, e foarte important! Nu va fi degeaba, va trebui să muncești, dar visele devin realitate dacă muncești din greu.”

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.