Miért Ruby on Rails?

vector icon of personal computer with ruby on rails sign on the screen, isolated dark red simple flat illustration on white background

Még mielőtt választ adnánk e kérdésre néhány szó arról, hogy mit feltételez ez a fogalmi rendszer. Szóval:

Mi a Ruby on Rails?

A Ruby on Rails egy nyílt forráskódú, Ruby programozási nyelvben írt keretrendszer, amely webes alkalmazások fejlesztésére alkalmas. Sokszor előfordul az alkalmazások fejlesztése során, hogy ugyanannak a kódnak bizonyos részeit, többször is újra kell írni, ahhoz, hogy igazán testreszabott legyen.

Nos, akkor mire jó egy keretrendszer? Tartalmazza azokat a részeket, melyeket a programozónak újra kell írnia, de ugyanakkor annyira rugalmas, hogy az utólag bevitt kód is könnyen az igényekhez igazítható.

Mikor használod?

Akkor, ha gyors fejlesztésre van szükség, egy webes alkalmazás esetében. Ebből a szempontból használata igencsak indokolt, hiszen nagy szabadságot ad. A programozót felmenti az időigényes és jelentéktelen részletek kidolgozása alól. A webes alkalmazásba könnyen és gyorsan építheti be vagy módosíthatja a kért funkcionalitásokat. A programozók nagyra tartják ezt a lehetőséget, ugyanis a fejlesztők közössége elég nagy ahhoz, hogy, szükség esetén, itt, Romániában is, segítséget nyújtson.

Ezen kívül, a Ruby on Rails intuitív és könnyen elsajátítható. Miután már eléggé jártas vagy a rendszer használatában, felteheted magadnak a kérdést programozóként, hogy más keretrendszerek miért nincsenek hasonlóan felépítve?

A Ruby on Rails konkrétan boldoggá teszi a programozót. A gyorsaság és könnyedség, amellyel a változásokat létrehozza, elégtételt nyújt neki, hiszen dinamikusan fejlesztheti az alkalmazást.

Hasonló platformok

A Ruby on Railshez hasonló programok a .NET (dot NET) és a Django. A .Net telepítéséhez viszont szükség van Windows engedélyre, amíg a Ruby on Rails teljesen ingyenes, hiszen működik a Linux operációs rendszerben is, mely, mint tudjuk, nyílt forráskódú, tehát nem kell mást tenned, minthogy nekiláss programozni.  Django ugyancsak nyílt forráskódú, csakhogy a használata nehézkes, és a Ruby on Railshez képest közel sem olyan aktív.

Szerintem, a Ruby on Rails legnagyobb előnye, hogy létezik egy olyan szakmai közösség, amely a rendszert folyamatosan fejleszti.

Ne ismételd magad!

Zámos alapelv segíti a programozó munkáját, mint például, a kódolási konvenciók, a CRUD, REST stb.

A „Ne ismételd magad!” elv, nagyon sok objektúmorientált programozási nyelvben fellelhető, melynek célja az információ egyediségének megőrzése. Lényege, hogy ha egy kód bizonyos részének ismétlődnie kell, akkor ezt, csak egyszer kell megírni, utólag pedig újrahasználni, szükség esetén. Ha pedig módosítani kell a kód logikáját, ez csak egy adott helyen történhet meg. Ennek a paradigmának a megszegése növeli az alkalmazásban megjelenő hibalehetőséget.

A következő ugrás

Az elkövetkezendő tíz évben, szerintem nagy teret kap majd a szemantika. Egy olyan programozási nyelv kifejlesztésére számítok, ahol a programozó egyre kevesebbet fogja a fejét törni. Már most dolgoznak ilyen technológiák kifejlesztésén. Ha sikerül egy bizonyos terület munkáját könnyítő, eredeti  megoldást kidolgozni, akkor ezt minden bizonnyal a legtöbben használni is fogják. Ez a pillanat viszont, akkor jön el, amikor a programozóban vagy a rendszermérnökben tudatosulni fog, hogy szüksége van ilyenszerű technológiákra. Így történt ez a Ruby on Rails esetében is. Amíg csak egy szép programozási nyelv volt, addig kevesen ismerték. Igazából akkor lett népszerű, amikor keretrendszerré vált.

Write a Reply or Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

my

*


Kérjük, ne adja meg személyes adatait a megjegyzések szekcióban.