Tu cu cine faci hosting și de ce?

Ai un site nou sau te gândești să îți faci unul, ori ai deja site-ul dar nu ești mulțumit de serviciile de găzduire. Așadar, ai nevoie de un serviciu de hosting, mai exact de un furnizor de un astfel de serviciu. Dar cum îl alegi? Evident, totul începe și se termină cu o discuție în jurul bugetului, dar în afară de bani, după ce criterii alegem? Ce indicatori urmărim și care sunt cei care contează pentru tine? Bineînțeles, este o discuție destul de amplă, deloc simplă, însă vom încerca să îți dăm câteva informații care să te ajute, în rândurile de mai jos.

Local vs. furnizor de servicii

Găzduirea oricărui site presupune, după cum lesne se poate înțelege, depozitarea unor date pe un dispozitiv fizic, denumit server, care nu e altceva decât un computer conectat la internet, de regulă mai performant decât cel pe care-l utilizăm în activitățile de zi cu zi. Sau într-un cloud, care în definitiv tot pe un echipament înseamnă, doar că datele teoretic se păstrează într-un mediu virtualizat. O primă întrebare care se pune ar fi – vrei să investești într-o infrastructură hardware care să îți permită găzduirea site-ului pe echipamentele tale sau cauți un furnizor specializat de astfel de servicii. În primul caz, pe lângă investiția în echipamente, mai trebuie să iei în calcul și că cineva trebuie să aibă know-how-ul să le poată configura și întreține ulterior. Sau, un plan B, să găsești pe cineva către care să externalizezi gestionarea remote a serverului pe care-l deții. Aparent, sunt doar dezavantaje, însă acest scenariu este extrem de fezabil acolo unde site-ul este mare, are mulți utilizatori, multe date, multe operațiuni, iar cerințele în materie de securitate sunt pe măsură. Să ai controlul absolut asupra propriei tale găzduiri, dacă ai și know-how-ul necesar, poate însemna o securizare la un nivel superior a site-ului tău. Dar, acesta este un scenariu destul de rar întâlnit și de cele mai multe ori, investiția într-o asemenea infrastructură nu se justifică. Atunci, ajungem să căutăm între furnizorii de servicii de hosting.

Cei trei S

Unii experți spun că atunci când alegem furnizorul de hosting, totul se reduce la cei trei S, care vin de la speed, security și support – viteză, securitate și suport tehnic. De regulă furnizorii de servicii de găzduire îți vor propune niște pachete cu diferiți indicatori care punctează la aceste 3 obiective majore pe care le urmăresc. Dar alegerea nu este chiar atât de simplă, pentru că uneori trebuie să citești mai în profunzime specificațiile pachetului și să te gândești temeinic la site-ul tău. De pildă, un număr mediu de vizitatori pe un shop se poate multiplica de câteva zeci, sute sau mii de ori cu ocazia unei promoții sau într-un Black Friday. E potrivit sau pregătit pachetul tău de hosting pentru așa ceva?

Pregătirile

Cel mai bine e să o iei metodic și să te gândești foarte bine la ce este sau ce vrei să fie site-ul. Să te gândești de pildă la care este traficul pe care-l estimezi, la modul cel mai sincer. De asemenea, trebuie să te gândești la tipul de suport tehnic de care ai nevoie și cât de urgent dorești să-ți fie livrat. 

Știm că e dificil să estimezi cerințe pentru hosting. Ce putem să-ți spune este că pentru un site de prezentare toți indicatorii tehnici contează mai puțin, pentru că poți să-l pui și pe un server mai slab și va merge, însă în cazul unui magazin online deja lucrurile se complică și variabilele sunt foarte multe. Volumul de date, cum e construită baza de date a site-ului, ce tip de request-uri sunt, ce teme se folosesc, ce plugin-uri etc. Unele sunt mai consumatoare de resurse, altele mai puțin consumatoare.

Așadar, fără să ai o discuție în prealabil cu un specialist din domeniu, e cam greu. Dacă ești la începutul dezvoltării site-ului, trebuie să alegi platforma pe care îl vei dezvolta – WordPress cu varianta WooCommerce pentru magazine online, Prestashop, Drupal, Magento, Typo3, Shopify etc.

În funcție de nevoile site-ului, vei lua decizia alegerii platformei, iar cu dezvoltatorii cu care vei lucra, va trebui să ai o discuție și despre partea de găzduire. Ei te vor ajuta să ajungi și la o concluzie legată de necesitățile pachetului de hosting.

Our way

Abordarea noastră este una aparte. Oferim servicii de hosting, dar nu oricum. De regulă, oferim serviciul celor care dezvoltă site-ul cu noi, deși oferim și consultanță și suport pentru achiziția de servere dedicate sau shared hosting la diferiți furnizori, pe care le putem configura și întreține ulterior.

În varianta găzduirii pe serverele noastre recomandarea este ca, atunci când este vorba despre un site ceva mai complex decât un banal site de prezentare, să iei în calcul serviciile de mentenanță. Atât pentru codul sursă al site-ului, cât și pentru partea de găzduire. De ce? Pentru că în timp ce lumea din jur evoluează, site-urile au nevoie și ele de întreținere și o perpetuă „aducere la zi”. Verificarea lor periodică pentru remedierea vulnerabilităților sau update-ul tuturor sistemelor de operare, teme, plugin-uri etc. folosite sunt doar ABC-ul mentenanței.

Sunt firme de hosting care îți dau doar accesul la un panou de control, iar tu faci singur toată administrarea și urmărești (sau nu) ce trebuie, ca să fi cu toate la zi. Noi suntem „a special breed”, așa că nu oferim partenerilor posibilitatea să-și modifice codul sursă, pentru că de multe ori modificările duc sau pot duce la probleme mari de funcționare. Așadar, din motive de securitate, preferăm să lăsăm colegii noștri specialiști să facă și întreținerea codului sursă, dar și întreținerea hardware și software a întregii infrastructuri de găzduire. Prin urmare, putem pune la dispoziția partenerilor noștri un serviciu de hosting de calitate, în spatele căruia sunt echipe dedicate de specialiști – dezvoltatori și administratori de rețea.

Oricum ar fi, pe orice scenariu ai merge, indiferent de echipa pe care o alegi să-ți dezvolte site-ul sau formula în care îl vei găzdui, trebuie să te gândești la site-ul tău ca la un „organism viu”, care are nevoie de atenție periodică pentru a putea rămâne funcțional pe termen mediu și lung.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.