Decizii de marketing bazate pe date

Discutam cu un client care-mi spunea că i-au scăzut vânzările pe site în ultimele luni. Ne-am uitat la numărul de vizitatori şi am observat că acesta nu a scăzut deloc. Deci, cel mai probabil se pierd potenţiali clienţi pe site. Pe lângă multe probleme care pot cauza această scădere, am decis să analizăm procesul de comenzi, şi anume câţi dintre vizitatori abandonează coşul de cumpărături.

Cum putem face acest lucru?

În primul rând, putem crea un Goal de tip pagină de destinaţie, destinaţia fiind pagină de mulţumire (pagină care-i apare clientului după ce a trimis comanda) şi adăugăm la opţiunea „Funnel” un pas cu pagina sau paginile de dinaintea celei de mulţumire (Finalizare comandă, Confirmare comandă, Coș cumpărături). Astfel, vom putea vedea rata de abandon a coşului. Dacă aceasta este prea mare, trebuie să verificăm fiecare pagină din „Funnel”, să ne dăm seama de ce abandonează clienţii procesul de cumpărare.

Dacă dorim să analizăm interacțiuni pe pagini, trebuie să apelăm la trackingul de evenimente.

Aceste evenimente pot fi de multe feluri: download fişier PDF, trimitere email sau click pe un buton de pe o anumită pagină.

În cazul de faţă, analizăm clickurile pe butonul de Confirmare comandă şi de Finalizare comandă.

Pentru a crea câte un eveniment pe fiecare buton, avem la îndemână un tool de la Raventools: https://raventools.com/gaconfig/google-analytics-event-tracking/general-event/.

Trebuie să fim atenţi ca evenimentele trackuite să aibă consistenţă, astfel încât să le putem compara uşor (dacă la primul pas categoria este checkout, şi la al doilea pas să fie aceeaşi checkout; denumirile sunt case-sensitive).

După ce am creat codurile necesare, specialistul front-end le implementează pe butoanele dorite.

Ce concluzii putem trage din datele obţinute?

În exemplul nostru, putem observa că, din 186 de clienţi care şi-au confirmat comanda, doar 100 au şi finalizat-o. Adică pe pagină de finalizare comandă am pierdut 86 de clienţi.
Dacă segmentăm traficul pe mobile şi chiar punctual, pe utilizatorii mobile marca Samsung, putem analiza dacă această pierdere este mai mare sau prea mare pe mobile sau pe un anumit tip de telefon. Dacă este prea mare pe mobile faţă de desktop, putem avea o problemă de usability. Dacă este prea mare pe o anumită marcă sau pe un anumit tip de telefon (se pot alege zeci de tipuri de alte segmente), poate avem un bug pe un anumit tip de telefon sau sistem de operare pe care trebuie să-l corectăm.

Dacă downloadul unui document PDF are valoare de conversie (soft-conversion), prin etichetarea (tagging) linkului de download document PDF putem analiza în timpul campaniilor eficiența surselor de vizitatori şi putem realoca bugetul de la o campanie la alta, pentru a obţine rezultate mai bune din acelaşi buget.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.