Avantajele și dezavantajele externalizării serviciilor de social media

Să începem cu începutul. Externalizarea serviciilor de social media – ce presupune și de ce s-ar aplica?

Când ești dispus să lași imaginea noii tale afaceri pe mâinile unor specialiști, externalizezi unele servicii. De ce să o faci? Pentru a-ți lua o povară imensă de pe umeri, CEO sau manager fiind, și pentru că ai prea multe de ținut în frâu.

Desigur, toată această externalizare a serviciilor poate aduce cu ea rezultate excepționale, dar și riscuri.

Ce înseamnă:

Servicii specializate.
Abilitățile de care e nevoie pentru a administra conturile social media trebuie să fie strict specializate – design, servicii foto-video profesionale, dezvoltare web, campanii PPC, monetizare marketing etc.

Echipament specializat.
Această sarcină are nevoie de un echipament specializat sau de eficacitate operațională. Îndeplinirea operațiunilor este frecvent externalizată din cauza nevoii de conținut profesional manageriat eficient.

Nevoi sezoniere.
Administarea rețelelor de socializare este o sarcină sezonieră sau poate crește sau descrește rapid.

Nevoi limitate.
Costul angajărilor interne este inabordabil pentru volumul de muncă. Acest aspect este cauzat, de obicei, de faptul că sarcinile nu sunt full-time și nu există posibilitatea angajării unor persoane foarte calificate pe posturi part-time.

Avantaje:

Partea bună când vine vorba despre externalizarea serviciilor de social media e că există o multitudine de tool-uri care ajută agențiile și clienții acestora să țină legătura.

Timp. Acest avantaj e de la sine înțeles. Atunci când angajezi pe altcineva să-ți administreze profilele online, îți eliberezi programul, precum și pe cel al angajaților tăi, pentru a le permite să se concentreze pe ceea ce faceți cel mai bine.

Expertiza. A fi mereu la curent cu cele mai noi știri și trenduri ale rețelelor sociale poate fi copleșitor și necesită foarte mult timp, având în vedere că platformele gen Facebook sau Twitter sunt într-o schimbare continuă. Parteneriatul cu specialiști externi în acest domeniu înseamnă nu doar accesul imediat la aceste informații, ci și ajutorul pe care ți-l oferă.

Bani. Da, prin externalizare poți economisi bani. Costul angajării unui serviciu extern de social media poate fi mai mic decât costul exagerat al unui angajat full-time sau part-time, de exemplu. De asemenea, poate fi mai economic decât să ai în mod constant un angajat pregătit tehnic pentru a administra rețelele de socializare (și prin administrare, ne referim la administrare și nu doar la postare o dată pe săptămână).

Datorită experienței, în ceea ce privește banii, un consultant se va asigura că bugetele de marketing vor fi cheltuite inteligent, prin reclame targetate corect.

Atunci când se face o comparație între costurile interne și externe, trebuie luat în considerare cât de mult este plătit acest angajat și care sunt celelalte sarcini pe care nu le poate efectua, fiind prea ocupat cu administrarea rețelelor de socializare.

Fotolia_101562496_Subscription_XXL_800x533Control. Activitatea și conținutul distribuit pe paginile de social media sunt gândite și planificate din timp, cu planuri editoriale pe care le poți aproba sau modifica, după cum dorești, înainte de a fi postate.

Real-time marketing. Agențiile monitorizează în fiecare zi întâmplările din țară, probabil și pe plan internațional, și pot veni cu idei de postări adaptate trendurilor. Dacă, spre exemplu, manageriați un club sportiv, iar echipa națională a câștigat o cupă importantă, consultantul social media se va asigura să felicite echipa oficial, printr-o postare.

Dezavantaje:

Autenticitate. Cel mai mare dezavantaj este unul destul de semnificativ și este opusul la ceea ce reprezintă rețelele de socializare: autenticitatea. Nimeni nu-ți cunoaște mai bine afacerea decât tine, deci e dificil până și pentru cei mai buni consultanți social media să posteze cu sinceritate adevărată. De unde să știe un consultant extern să posteze despre ceva amuzant ce s-a întâmplat astăzi la muncă sau să mulțumească unui client pentru că a adus înapoi noul cățeluș. E greu să creezi conexiuni personale cu cei care te urmăresc atunci când tu nu ești cel care intră în contact cu ei.

Obligație. Cu siguranță consultanții externi vor posta conținut pe placul fanilor tăi. Dar cine va fi responsabil să răspundă la comentarii și întrebări? Dacă planul tău e doar să postezi și să ignori, atunci pierzi din vedere scopul rețelelor de socializare – sociabilitatea e o stradă cu două sensuri. O perioadă de tăcere este o metodă sigură de a spune la revedere celor care te urmăresc, așa că ferește-te să renunți la acest control în totalitate.

Control. Pierzi un anumit grad de control asupra celor „spuse” despre afacerea ta online atunci când angajezi un consultant extern pentru a posta în locul tău. Cu această decizie, vine un risc mare de a spune ceva în mediul online și altceva atunci când clienții îți trec pragul. Poate fi un lucru minor, dar poate fi și ceva cu adevărat diferit de viziunea ta și astfel riști să-ți zăpăcești sau să-ți frustrezi clienții.

Timp. În cazul în care plănuiești să externalizezi într-o oarecare măsură serviciile de social media și să păstrezi și o implicare internă, va dura o perioadă până să creezi o relație cu angajatul – consultantul extern, pentru te a asigura că acesta e la curent cu actualizările produselor, cu programul, cu evenimentele etc. Cu această predare-primire de informații apare și o întârziere între ceea ce s-a întâmplat și distribuirea postărilor.

Gândește-te, dacă ești la un eveniment sau dacă vrei să găzduiești ceva în cinstea clienților și vrei să distribui niște fotografii – cu un consultant extern vei pierde capacitatea de a face asta în timp real.

Ca o concluzie, externalizarea nu înseamnă că nu poți avea mână liberă să intervii în construirea imaginii afacerii tale în social media. Aceasta înseamnă mai mult o colaborare strânsă între abilitățile și cunoștințele unor specialiști și pasiunea și devotamentul tău în businessul pe care îl manageriezi.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.