Atelierul de literatură LitArt sau cum să reactivăm viața culturală mureșeană

Cenaclurile au lipsit din peisajul literar târgumureșean de prin anii 1995-1996. Adrian A. Giurgea, scriitor și fondator al revistei LitArt, readuce la viață dezbaterile și dialogul creatorilor și consumatorilor de literatură autohtonă. Dar ce are în comun literatura cu IT-ul? Păi creația este cea care leagă domeniile, astfel că noi sprijinim primul eveniment dintr-o serie lungă sperăm, menit să unească autorii care doresc să-și confrunte textele cu opiniile altor scriitori.

Și tinerii aflați la început de drum în ale scrisului pot afla valoarea textelor lor în cadrul Atelierului de literatură LitArt. Prima întâlnire va avea loc marți, 26 ianuarie 2016, cu începere de la ora 18:00, la Atelierul de Cafea, situat în Tîrgu-Mureș, Piața Victoriei nr. 18, în incinta Mall Romarta One.

8993_0000040206Evenimentul se va desfășura în ultima marți din fiecare lună. Adrian A. Giurgea ne explică cum a gândit proiectul:

„Intenția e veche și, de fapt, e o încercare de a reactiva viața culturală mureșeană și de a o aduce nu neapărat la un nivel sau un standard pe care îl găsim în alte orașe culturale, dar măcar de a provoca tinerii să scrie din dorința pură de a așterne literele pe hârtie și de a împărtăși rezultatul cu ceilalți, fără a cădea în capcana redactării textelor pentru că sunt într-o stare de melancolie, care îi provoacă, sau într-una de bucurie care le trezește senzații. Astfel de întâlniri literare se întâmplă în alte orașe, în speță centre universitare din România. În jurul revistei LitArt este o grupare de oameni care scriu și care citesc și pornind de la ei sper să reușim să găsim cât mai multe talente, cât mai mulți oameni interesați să citească și literatura care se scrie aici”.

Ce se va întâmpla?

E un loc de lectură și dezbatere, pe tipicul cenaclurilor literare, unde oamenii se înscriu de la o ședință de cenaclu la alta pentru a citi, iar cei care doresc să comenteze sunt liberi, inclusiv din public, dar mai ales vocea critică a celor care sunt deja parte a cenaclului, respectiv Dumitru Buda și Călin Crăciun. Pentru prima ediție, sunt cinci persoane din grupul LitArt care vor citi. Cei care vor fi prezenți văd cum se desfășoară întreaga întâlnire, iar dacă doresc pentru luna viitoare se înscriu la citit. Fiecare alege ce citește, dar trebuie să fie texte din propriile creații.

1525699_643347899039628_1002874466_nAdrian A. Giurgea spune că rolul vocii critice este de a atenționa. „Nu-i bine acolo, ai grijă că-l imiți, că-l copiezi, că folosești locuri comune. Ție ți se pare că ai spus un mare lucru, dar de fapt spui același lucru pe care l-au spus alții înaintea ta și poate ai și riscul să îl spui cu aceleași cuvinte. Ei, oamenii care fac critică literară știu asta și pot să îndrume. Deci, are și un rol de a îndruma. Încercăm prin asta să descoperim talente, tineri talentați care au scris sau scriu, au o agendă sau caietul în sertar și nu știu ce-au scris, e numai pentru iubitul sau iubita mea sau chiar au valoare și merită să le public. Sau merită să scriu în continuare. Deci intenția e exact de a provoca tinerii să citească și să își citească propriile lucrări în fața unui public mai larg”.

Mai sunt în Mureș tineri care scriu?

După cinci ani de „viață” a revistei LitArt, fondatorul ei a văzut că sunt oameni care trimit constant poezii și vor să fie publicați. Dacă vor să fie publicați înseamnă că vor să fie citiți. Dacă vor să fie citiți înseamnă că își pot asuma riscul, chiar dacă nu sunt actori, să citească în fața publicului și să se lase cunoscuți și recunoscuți.

Atelierul literar LitArt poate fi privit și ca o mică școală de creație, pentru că poate să citească oricine, poate să citească orice, dar să fie creație proprie și să își asume critica. Atelierul va dura în jur de două ore.

Afișul evenimentului:

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.