„Programăm” viitorul copiilor dumneavoastră

Probabil că fiecare dintre noi a avut unul sau chiar mai mulți mentori de-a lungul vieții. Începând de la profesorii din școală și până la liderii care ne-au îndrumat pașii într-o meserie. Mentorul trebuie să fie omul de încredere pentru începătorul dornic să se dezvolte. Un îndrumător, o sursă de inspirație.

Proiectul TechDrive le-a acordat colegilor noștri oportunitatea de a mentora copiii în cadrul unor ateliere gratuite. Acestea sunt menite să îi învețe pe cei mici bazele programării, cum să creeze o pagină web, un joc sau o aplicație. Lecțiile se desfășoară într-o manieră relaxantă și atractivă. Trebuie doar să aibă un laptop cu wireless, bateria încărcată dinainte și să fie instalat un browser web standard, preferabil Chrome sau Firefox. Este nevoie de un laptop cu sistem de operare Mac OS, Windows sau Linux.

Specialiștii de la Reea implicați în acest proiect urmăresc să le dezvolte copiilor abilităţile de gândire logică, abordând teme de actualitate: gaming, mobile, baze de date, hardware.

10848788_1534488126832605_307702611899983605_o

Ionela Mureșan, dezvoltator Typo3, este unul dintre profesioniștii de la Reea care s-a ocupat îndeaproape de copii, în anul care a trecut. Am stat puțin de vorbă cu ea, pentru a afla cum a fost experiența cu cei mici.

Cum ai ajuns în proiectul TechDrive?

În proiectul TechDrive, am ajuns datorită Reea, primind un email din partea organizatorilor am hotărât să mă implic atât în organizarea proiectului, cât şi ca mentor. Am lucrat în total cu 10 copii, 6 au fost permanent la primul curs. M-am gândit că şi eu la rândul meu am avut mulţi mentori care m-au ajutat în drumul parcurs până în acest moment şi aşa am decis să transmit şi eu mai departe ceea ce am asimilat.

Câte cursuri sunt pe an și cum se derulează?

Primul curs a început în luna februarie 2015, un curs la două săptămâni, sâmbăta câte două ore și jumătate şi s-a finalizat în decembrie 2015. Urmează din februarie să începem un nou curs, care o să fie puţin schimbat. Va fi o dată pe săptămână, sâmbăta, două ore şi va dura în funcţie de vârstă. Va fi contra-cost, mai multe detalii se găsesc pe această pagină: http://www.techdrive.ro/2016-2/

Mai ții minte cum s-a derulat primul curs cu tine ca mentor?

Primul curs a fost destul de greu. A trecut foarte repede, cel puţin asta îmi amintesc. Aveam emoţii noi, mentorii, dar copiii şi mai multe. A fost mai greu până când ne-am acomodat unii cu ceilalţi. În prima parte a cursului, am început cu mici joculeţe de logică (joc cu piese de lego să coreleze ce e pe calculator şi ce e live în platforma Lightbot, Lightbot – online şi reproducerea unui desen), după care am continuat cu elemente de HMTL (Hyper Text Markup Language) şi spre sfârşit am discutat puţin pe partea de CSS (Cascading Style Sheets).

Cum e lucrul cu copiii?

Lucrul cu copiii, cel puţin cu cei mai mici 9 – 10 ani, uneori este destul de complicat, dar în acelaşi timp uşor dacă ştii cum să „negociezi” cu ei. Eu la început explicam ceea ce voiam să facem în ziua respectivă, după care, cu foaia şi pixul le mai explicăm o dată (ceea ce lor nu le plăcea, pentru că vor doar pe calculator) şi după implementarea ideilor pe calculator.

Ionela ne-a povestit și câteva momente care i-au rămas întipărite în memorie. Unul dintre acestea a fost când un copilaș de 10 ani, la puțin timp după ce își deschisese calculatorul, a chemat-o să îi arate ce a reușit să facă. Cel mic şi-a instalat singur pe laptop Ubuntu şi îşi instala aplicaţii din Terminal (linia de comandă). Va avea un viitor frumos, cu siguranță!

Cu ce ai rămas tu după această experiență?

Părerea mea este că dacă îţi place ceea ce faci nu o să fie greu niciodată. Eu merg pe principiul „Do more of what makes you happy!” M-am ales cu „satisfacţia personală” că am făcut câţiva copii să fie mai bogaţi în cunoştinţe. Consider că aceşti copii merită mai mult decât le este oferit în şcoală. Din păcate, eu, la 10 ani, nu am avut ocaziile pe care le au ei în ziua de astăzi. Şi dacă aceşti copii chiar îşi doresc să devină programatori au toate şansele!

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.