Un 8 Martie ideal, așa cum îl văd colegele noastre

E acea zi specială pe care în fiecare an o dedicăm femeilor. Le cumpărăm cadouri, flori, iar apoi le felicităm și le urăm cele mai bune gânduri care ne trec nouă bărbaților prin minte. Petrecem ziua printre mame, soții, prietene, colege, dăruind și făcând urări. În forfota asta, oare ne mai gândim vreodată „da’ oare ele ce vor?”. Noi ne-am gândit, așa că le-am întrebat din timp pe colegele noastre cum ar arăta ziua lor ideală de 8 martie la Reea? Iată ce am aflat:

AK6A4939„Ziua ideală de 8 Martie pentru mine ar fi o zi ca oricare alta, cu muncă. Vorba aceea, muncă și după distracția! Dar este o zi mai specială, cu mai multe zâmbete, floricele și felicitări din partea colegilor”. Așa o vede Ionela, care ne-a și răspuns prima la întrebare, semn că e destul de serioasă partea cu munca. 🙂

Cu bună dispoziție, cu Kirk Hammett, dar fără mașini

ale_n

Colega noastră, Alexandra, spune însă că 8 martie ar trebui să fie o zi plină de bună dispoziție: „Pentru mine ziua de 8 Martie ar trebui să fie o zi mai plină de veselie și bună dispoziție. Și, de ce nu, o pauză de masă mai specială cu prăjiturele și mici gustări pentru colegii de birou.”

 

 

10259354_1034323949939279_3226829459217521697_n.1Aniela nu își dorește prea multe. 🙂 Atât doar că și-ar începe ziua alături de chitaristul principal al trupei Metallica: „Cum ideal este un termen subiectiv, o zi de muncă ideală la Reea, într-o zi de 8 martie, presupune ca Kirk Hammett să-mi pregătească o cafea.”

 

DBIbolya

 

 

 

Câte colege, atâtea păreri. Iată, de pildă, Ibolya spune că 8 Martie ar trebui să fie o zi în care ar putea veni la serviciu cu bicicleta, pentru că în oraș nu ar mai exista mașini: „O zi ideală de 8 Martie la Reea, nu diferă cu nimic de o altă zi ideală. Aș pleca mulțumită acasă, dacă mi-aș simți munca apreciată. În online cred că cea mai mare provocare este că ceea ce construim e o lume virtuală, nu vezi rezultatele nepărat fizic, și de aceea feedbackul este mai important decât în orice alt domeniu, pentru a avea motivația și dragul de a lucra cu spor. Bine, dacă îmi las imaginația să zboare, o zi ideală de muncă ar presupune să vin cu bicicleta la birou, fără să existe mașini în oraș, apoi alături de colegi să facem o campanie de comunicare online cap-coadă fără limitări de buget și specificații de la client, pentru un brand foarte cunoscut, precum Victoria’s Secret.”

Culori vii

Arina_pozaPână să ajungem să locuim în orașul ideal fără mașini, Arina Borz crede că toate colegele ar trebui astăzi să poarte haine viu colorate: „Mi-ar plăcea ca de 8 martie, să venim toate colegele îmbrăcate în fustă, iar bluza să fie viu colorată. Fiind îmbrăcate mai deosebit, să facem fotografii pentru a realiza de exemplu, un calendar sau un videoclip cu toate colegele, în care să facem playback pe o anumită melodie. În al doilea rând, în fiecare departament team leader-ul să ofere colegelor câte o diplomă personalizată și o floricică.”

O povestioară…

…mai detaliată am primit de la Nicole. Ea nu s-a putut încadra în câteva rânduri, așa că ne-a descris într-o mini povestioară cum ar trebui să se deruleze acel 8 Martie cel mai cel. Ar fi cam așa:

nicole„Ceea ce m-a făcut pe mine să scriu rândurile astea, a fost faptul că asta este pur și simplu o întrebare tare bună. La fel de bună ca orice altceva te pune pe gânduri, de altfel, în legătură cu ceea ce îți dorești. Pentru că nu prea te mai gândești în fiecare zi la asta. Deși ar trebui, altfel te poți pierde ușor în rutina de zi cu zi și poți rata detalii care contează sau poate mici bucurii, pe care dacă nu ți le oferă vreun complex de împrejurări, sigur ai putea să faci tu în așa fel încât să ți le oferi cu un pic de planificare. Dar știi ce vrei? Când ai visat cu ochii deschiși ultima oară? Dacă aș putea, mi-ar plăcea să conving cât mai multă lume să facă exercițiul ăsta, ce poate părea simplu la prima vedere. Atunci când conștientizezi exact ce ai vrea să faci, poți fi sigur că ai făcut primul pas către tine făcând acel lucru în viitor. Probabil „cum arată ziua ta ideală?” va fi întrebarea cu care îmi voi întâmpina prietenii la telefon primăvara asta. Dar să încep eu micul meu exercițiu de imaginație. Aș vrea să aveți totuși în minte, pe măsură ce continuați cu cititul, că sunt o fire ludică, așa că dacă nu sunteți un iubitor al genului, mai bine vă faceți un bine și vă opriți aici. Și aș mai vrea să țineți cont de faptul că am scris rândurile astea în weekend, așadar nu am irosit nici măcar o jumătate de oră din programul meu de la birou. 🙂

Se face că lucrez într-unul din cele mai mișto locuri de muncă pe care le-am avut până acum. Și aici chiar nu glumesc, am avut câteva locuri de muncă în cei 17 ani de când lucrez, așa că pot face o comparație. Unde mai pui că aici e și cea mai bună cafea. Ei bine, în ziua mea ideală de muncă la Reea, este 8 martie și e soare, încă de dimineață. Poate cu câțiva nori, de contrast, dar oricum aș veni cu bicicleta la birou. Iar pe drum m-aș opri să-mi cumpăr frezii. Aș suna-o apoi pe mama, pentru că freziile îmi amintesc întotdeauna de ea, și i-aș ura „La mulți ani!”, pentru că până să devin și eu mamă n-am sărbătorit niciodată ziua femeii, ziua de 8 martie era în mintea mea doar ziua mamelor. Dar vorbeam de zile de muncă ideale, iar acestea sunt formate din mici momente ideale. Așa că aș ajunge la birou și mi-aș bea cafeaua minunată menționată mai sus.

Apoi mi-aș verifica adresa de email și mi-aș planifica old school, pe hârtie, orele proiectelor din ziua respectivă. Toți știm că o planificare bună te poate „scoate” din multe situații complicate. Încă mai fac un pic de project management, însă ce mi-aș dori tare tare azi e să fac mult mai mult ce îmi place și ce am făcut mereu cu drag: marketing. Așa că prima parte a zilei s-ar „topi” în conferințe pe telefon și pe skype, întâlniri cu colegii pentru fixat detaliile, planurile și prezentările campaniilor. Ah, și bineînțeles că în ziua asta, fiind una ideală, se rezolvă orice dilemă, orice neînțelegere, productivitatea este formidabilă, clienții sunt foarte încântați și mulțumiți, se fac toate plățile pentru serviciile Reea și uite așa mulțumirea de sine, la modul general, e la cote mari. În plus, primesc un feedback constructiv de la clienți și de la colegi, povestesc și eu despre ce mi se pare mie că trebuie îmbunătățit, comunicăm excelent.

A venit și ora prânzului și ceea ce mi-ar plăcea mie foarte tare să se întâmple într-o astfel de zi, ar fi să iau masa de prânz împreună cu colegii de birou. Îmi place mersul pe jos până la Asteri și înapoi, îmi prinde bine după statul pe scaun, mă scoate un pic din fața monitorului și îmi dă ocazia să mai văd, să mai aud și să mai simt și altele. Dar cred că fair ar fi să alegem împreună un restaurant sau bar din apropiere, la care să mergem împreună, fie numai și pentru a sta la povești cu toții în fața unui pahar cu suc. Nu m-ar mira ca ideile bune, fie că e vorba de trenduri în comunicare sau noi servicii ce pot fi oferite clienților noștri, să vină și din astfel de întâlniri mai puțin formale. Înapoi la birou, dacă tot ne-am deschis unii în fața altora în ora dedicată mesei, am putea continua tot în direcția asta, ieșind din cotidian, făcând împreună niște activități atipice, care să ne consolideze încrederea în noi și în ceilalți, și care să ne lege mai tare ca echipă. Parcă altfel se rezolvă problemele presante ce țin de job atunci când știi că ai pe cine să te bazezi. Sau parcă alta este creativitatea atunci când îți lași un pic mintea să zboare.

Ce n-am făcut niciodată până acum e cititul tare, în public. Povestea de seară citită copiilor nu se pune. Așa că mi-ar plăcea să organizăm o oră în care să citim, tare, pe rând, colegilor. Admit că ar fi mai greu de ales o carte pe placul tuturor, dar sigur se pot face compromisuri. Iar partea cu animalele la birou pentru terapie e acoperită deja, avem o pisică rezidentă care ne relaxează. Pe noi aștia care o suportăm. 🙂 Și tot într-o zi ideală am comanda împreună gogoși de la donuterie. Dar stai, că asta facem deja. În ceea ce privește programul, sunt și aici într-o situație ideală deja, pentru că lucrez mai puțin de 8 ore, fiind acea parte a familiei care trebuie să ia copiii de la grădiniță.

Cu toate astea, lăsând la o parte toată povestea însăilată mai sus, ceea ce mi-ar plăcea mie cu adevărat la Reea de 8 martie, ar fi să avem câteva hamace instalate pe ici-colo, în care să te poți relaxa în voie măcar 10 minute întregi. Sau în care să poți plânge liniștit, fără întreruperi, atunci când îți dai seama că un proiect pentru care te-ai stresat tu timp de mai multe luni la rând nu se va termina la timp. Ați întrebat, am răspuns. Acum să nu mă arătați după cu degetul prin Piața Republicii, vă rog. Și să faceți neapărat și voi exercițiul ăsta! O să vă prindă bine. ;)”

mozaic-final

Acestea fiind spuse și consemnate, nu putem decât să vă dorim și noi un 8 Martie frumos și voios, exact cum vi-l doriți voi să fie.

Semnat,

Cătălin Hegheș

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.