Trenduri la conferinţa T3EE Cluj-Napoca 2015

12244694_10153799607723112_8266621477862093888_o

Conferinţa dedicată TYPO3 pentru Estul Europei a avut loc la Cluj-Napoca, în zilele de 13 și 14 noiembrie 2105. Au participat șapte colegi din echipa TYPO3.

Conferinţa s-a derulat pe parcursul a două zile cu prezentări în mai multe zone de interes. În partea a doua a zilei de 13 noiembrie şi pe tot parcursul zilei de 14 noiembrie, au avut loc prezentări în paralel, în două săli. Detalii despre program puteți vedea aici: http://www.t3ee.org/schedule/schedule/.
Printre cele mai interesante prezentări:

The Mask project – Gernot Ploiner

A fost prezentată o extensie foarte nouă şi foarte puternică, ce ajută foarte mult integratorii să creeze anumite tipuri de content într-un mod surprinzător de facil, din câteva click-uri de pe BE. Se pot face şi slider-uri cu această extensie, doar că mai trebuie intervenit puțin în sursă pentru a avea definit sliderul cum este nevoie, plus jQuery corespunzător. Dar totul devine mult mai simplu.

htaccess in TYPO3 – Jochen Weiland

Jochen Weiland a făcut o scurtă prezentare a celor mai utile comenzi care sunt recomandate a fi adăugate în fişierul .htaccess din root-ul site-ului. A făcut şi o scurtă prezentare a comenzilor de expresii regulate, folosite la scrierea condiţilor.

TYPO3 CMS 7LTS: How we got here and how we will continue – Patrick Broens

Patrick Broens face parte din TYPO3 Core şi a prezentat Roadmap-ul TYPO3 pe următorii ani. Versiunea 7.6 care este LTS a ieşit, este în mod Stable şi se poate folosi în producţie. A fost îmbunătăţit BE, s-a refăcut, şi este cu bootstrap, se încarcă mult mai rapid ca la Versiunea 6.2. La fel şi Front End-ul are o viteză de încărcare mult îmbunătăţită cu 100-200% faţă de V6.2 LTS. Ne-am propus şi noi să folosim această versiune de TYPO3.

t3kit – Robert Lindh

De ceva vreme se pot implementa teme şi cu TYPO3, aşa cum se foloseşte la WordPress sau Drupal. În acest sens, firma suedeză PixelAnt a prezentat o extensie realizată intern, care să fie la baza unui site nou. Personal, nu cred în teme făcute după un anumit design, iar apoi să îi vinzi clientului aceeaşi temă, doar schimbând câteva culori de background, de link şi să faci două-trei slidere cu imagini personalizate. Această extensie a fost prezentată ca fiind dedicată site-urilor mici, adică să o instalezi, să schimbi două culori şi ai livrat-o. Pentru site-uri medii, în care mai schimbi şi în template şi în CSS. Iar pentru site-uri mari sau multisite-uri, să fie o bază de setări, şi fără template, acesta urmând să îl faci tu de la zero.

Working with a large TYPO3 Installation and the experience with the Migration – Raman Ganguly

Speaker-ul Raman Ganguly face parte din echipa tehnică a site-ului Universităţii din Viena.
Ne-a prezentat o statistică impresionantă a site-ului. Pe o singură instalare de TYPO3 V4.5 rulează toate site-urile universităţii.
Această instalare cuprinde printre altele:

  • 1280 de domenii (fiecare facultate are departamente şi fiecare cu site-ul lui)
  • 1800 de BE useri
  • 3100 de FE useri
  • 153.000 de pagini
  • 540.000 de content-uri
  • câteva sute de plugin-uri instalate şi configurate

Problema lor este că va trebui să se facă upgrade la o versiune mai mare şi se confruntă cu aceste date. Iniţial, după titlul prezentării am crezut că ne prezintă şi o soluţie sau câteva secrete pe care le-au descoperit în acest proces de migrare a unui astfel de site uriaş. Dar la final, a zis că nici nu s-au apucat încă, doar studiază cum să facă.

A mai fost o prezentare foarte interesantă care mie personal mi-a plăcut, şi anume: Building horizontally scalable TYPO3 websites – travelis.com showcase. S-a prezentat soluţia site-ului pregătit să fie scalabil. S-au folosit servere S3 de la Amazon, Elastic Search şi PHPunit. Au spus că site-ul este de succes şi că în 2013 a fost făcut scalabil pe orizontală, fiind regândit şi rescris de la zero faţă de prima versiune care fusese lansată în 2004. S-a folosit TYPO3 ca CMS.

Francezul Fedir Rykhtik a prezentat într-o manieră extrem de personală o aplicaţie de mobile realizată cu Ionic şi conectată la un TYPO3 pentru CMS.

Extension Development – The cloud is the limit – Tomas Mikkelsen a prezentat o abordare de dezvoltare de extensii în TYPO3, cu setarea unui mediu de testare realizat dintr-o matrice de diferite versiuni de php şi diferite versiuni de TYPO3. Foarte interesant şi util. Tomas Mikkelsen este unul dintre cei care lucrează la Core-ul de TYPO3.

Şi celelalte prezentări au fost interesante, dar unii speakeri au căzut în capcana detaliilor tehnice. Astfel, unii dintre ei ne-au arătat cum se face testare automată, dar au configurat aproape totul de la zero, lungindu-se astfel prezentarea cu foarte mult timp.

A fost o conferinţă utilă, în care am putut să ne dăm seama de trend-ul înspre care se îndreaptă TYPO3 ca CMS şi să aflăm unele lucruri noi.

12249751_455145244687695_5208338843104832977_n

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.