POS 2015 Cluj – Ascultă poveștile și vei ști ce să scrii!

2015-10-15_1528_600x352

Cinci speakeri, o sală plină până la refuz și povești peste povești. Povești frumoase, triste, cu tâlc, personale, emoționante… Aveai de unde să alegi povești! Ediția 2015 a Conferinței „The Power of Storytelling”, derulată la Cluj, și-a spus propria poveste într-o manieră autentică și inspirațională.

Povestitorii au fost:

  • Jacqui Banaszynski, jurnalist premiat cu Pulitzer, a scris de pe toate cele șapte continente, predă la Missouri School of Journalism și este editor la Poynter Institute;
  • Chris Jones, are la activ National Magazine Awards, scrie pentru Esquire US și ESPN The Magazine;
  • Starlee Kine, este producătorul „Mystery Show”, om de radio, a produs pentru This American Life și a scris pentru The New York Times, New York Times Magazine și Capital New York;
  • Alex Gâlmeanu, unul dintre cei mai talentați și recunoscuți fotografi din România, interesat de istoria fotografiei;
  • Dragoș Bucurenci, este consultant și trainer de comunicare, activist civic și jurnalist. În 2010, a primit Premiul „Cel mai Bun Training al Anului” la Gala Business Edu pentru cursul bazat pe modelul Process Communication.

12169056_739689712842116_1758616691_o

 

Toți acești oameni au făcut ca alte sute de oameni să asculte captivați, preț de ore întregi, toate ideile și toată inspirația transmise. Sfaturile practice pe care le descopereai printre rândurile poveștilor nu aveau cum să îți mai iasă din minte.

 

Jacqui Banaszynski a transmis franc că scrisul se compune din bucăți pe care trebuie să le muncești ca lumea pentru ca întregul să iasă așa cum îți dorești. „Genunchii nu te lasă” la scris, construcția ideilor este un aspect la care trebuie să lucrezi constant. Atenția la detalii nu trebuie să îți scape – „your notebook is your camera” –, iar magia e dată de uneltele și de tehnica pe care cu timpul le dobândești.

Ne trăim viața în scenele propriului nostru film. Astfel că, o gândire cinematografică îi ajută mult pe scriitori.

Jacqui a dat un exemplu de poveste care are toate ingredientele necesare și o durată puțin peste 2 minute. Un cântec al celor de la Beatles. Fiți atenți la versuri!

 

 

Chris Jones a fost aplaudat minute în șir. S-a râs mult la speeach-ul lui. Are un umor deosebit și nu se ferește de cuvinte. Pentru el, există multe reguli care trebuie respectate în scriituri. Ne sfătuiește să ne documentăm mult și corect, să fim disciplinați, să nu ne grăbim, să fim corecți cu noi înșine și să fim conștienți de faptul că nu întotdeauna ceea ce vom livra ne va aduce succes și recunoaștere.

Citatul preferat despre creativitate: „puts life where there was no life before”.

Ca să vă faceți o idee despre Chris Jones, iată discursul său de la POS 2013:

 

 

starleeStarlee Kline e pusă mereu pe rezolvat mistere. Gazda „Mistery Show” ne-a povestit una dintre enigmele pe care a încercat să le rezolve: a vrut să afle dacă Britney Spears a citit și i-a plăcut o carte pe care nu o mai citise nimeni, dar vedeta a fost surprinsă de paparazzi ieșind dintr-un restaurant, cu volumul în mână. Asta se întâmpla în anul 2008. Autoarea cărții era curioasă să afle părerea cântăreței, iar Starlee a rezolvat misterul. După mai multe încercări amuzante, a plătit câteva mii de dolari pentru a ajunge la un eveniment la care era prezentă și Britney Spears. Două secunde i-au fost suficiente. Răspunsul a fost da.

Povestea lui Starlee: http://www.vanityfair.com/culture/2015/07/mystery-show-podcast-starlee-kine-interview.

 

De la Alex Gâlmeanu am aflat ce înseamnă golden hour, când e lumina cea mai prielnică pentru fotografii, dimineața la câteva minute după răsărit și seara, cu câteva minute înainte de apus.
Am văzut și prima fotografie făcută vreodată și cum a evoluat întreg procesul fotografic.
O paralelă foarte bună între fotografia de ieri și cea de azi s-a văzut în imaginile care îi înfățișează pe Abraham Lincoln și pe Barack Obama.

12165082_739689752842112_1010497_o

Mai multe despre munca lui Alex: http://www.alexgalmeanu.com/

 

Dragoș Bucurenci ne-a arătat legătura dintre religie, politică și showbizz. Nevoia de idoli, despre asta este vorba. Poveștile au un rol important în crearea imaginii unei persoane publice. Unele povești prind la public, altele nu. Unele au efecte dramatice, altele trec neobservate.

Exemplele oferite: fostul președinte al S.U.A, George Bush, a leșinat în timpul unei întâniri cu prim-ministrul Japoniei, înregistrarea a ajuns pe mâna presei, iar întreg poporul l-a văzut ca pe un om slab. Puteți vedea aici episodul:

 

 

O partidă de tenis pierdută în fața imperatorului Akihito a aceluiași președinte american degenerează într-o criză economică. Americanii nu mai cumpărau mașini autohtone, ci unele de producție japoneză.

Publicul întotdeauna va hotărî care poveste trece proba timpului.

Toate ca toate, nouă ne-a plăcut tare la „The Power of Storytelling” și mai mergem.
Nu uitați, fiți povestitori!

 

IMG_1777

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.