iOS vs. Android, Marius vs. Barna

5 Cropped edit

Szabó Barna este Team Leader Android. Marius Pantea, Team Leader iOS. Amândoi sunt colegi cu noi la Reea și cu amândoi dacă ai vorbi, te-ar convinge că Android, respectiv iOS, este cel mai bun sistem de operare pentru smartphone-uri. Depinde pe cine întrebi. Așa că, i-am întrebat concomitent câte ceva despre ambele sisteme de operare, pentru a încerca să înțelegem mai bine această „competiție”. Iată ce a ieșit:

 

Ce smartphone folosești și de ce?

Marius Pantea: iPhone 6 S Plus, pentru că lucrez cu el toată ziua și am nevoie de el și pentru testat aplicații.

 

Dacă ar fi să nu lucrezi în domeniu, de ce ar fi asta alegerea?

Marius Pantea: Probabil pentru că m-am obișnuit foarte mult cu ecosistemul, m-am obișnuit cu sistemul de operare și m-am obișnuit cu iPhone în general. Pare mult mai simplu de folosit decât un Android. Nu trebuie să-ți bați capul cu el prea mult.

Szabó Barna: Folosesc un Samsung S4, în principiu pentru poze, pentru că sunt pasionat de fotografie și, în al doilea rând, pentru că îmi dă o flexibilitate mai mare. La întrebarea ce aș folosi pentru scopuri personale, răspunsul este că…

Marius Pantea: iPhone 5.

Szabó Barna: Da, aș folosi iPhone 5S, că-i mai drăguț. Dar oricum, n-aș folosi smartphone, dacă n-ar fi partea profesională. N-aș mai folosi pentru că știu că uneori trebuie să-mi impun să pun jos telefonul, ca să nu-mi fure timpul. Câteodată, oricum mi se duce timpul pe prostii.

 

Care crezi că sunt handicapurile sistemului Android?

Marius Pantea: La Android cred că cea mai mare problemă este compatibilitatea între diverse versiuni. Asta e cea mai mare problemă a Androidului! A apărut Android 6 și sunt device-uri cu Android 6? Nu sunt. La iOS apare sistemul și într-o săptămână – două peste 50% din piață are noul sistem de operare. Ceea ce într-un fel e bine, și pentru aplicații, dar și pentru utilizator. În plus, are probleme cu tot felul de viruși și troieni care au apărut. Probabil că acel open-source este prea open și de aceea este vulnerabil.

Szabó Barna: Nu voi repeta ce a zis Marius, fragmentarea este cea mai mare problemă, mai ales că producătorii nu garantează că vor face update cum face Apple la telefoane mai vechi. De pildă Samsung, care are un an și jumătate, după ce trece timpul, chiar dacă telefonul ar suporta o versiune mai nouă, nu pun pentru că nu-și mai bat capul să meșterească softul respectiv. E marketing pur. Mai e instabilitatea sistemului de operare, în sensul că unii producători fac o limitare de hardware pentru a se încadra în cerințele Google. Asta înseamnă doar că rulează sistemul de operare, dar nu și la nivel performant. Adică merge, să zicem, Android 4, dar telefonul nu merge bine. Cu virușii, da, sunt probleme, este open source, poți să faci orice, poți să furi datele personale, mai ales că telefoanele cu Android se pot roota și, odată rootat, dacă instalezi o aplicație, se poate fura identitatea ta virtuală. Dar se fac pași înainte: Samsung avea, pe lângă sistemul de operare, sistemul de securitate Knox și acum lucrează împreună cu Google pentru a pune un fel de upperlayer. Asta înseamnă că securitatea va fi mai la îndemână pentru toată lumea. În plus, Google vrea să pună și un chip în telefoane care o să fie folosit pentru criptare nu soft și hardware, care să meargă mai repede. Și acum se poate activa pe telefoane Android un sistem de criptare pentru tot ce scrii, toate fișierele, dar se mișcă și mai greu telefonul.

 

Aceeași întrebare, care sunt handicapurile, dar la sistemul iOS?

Marius Pantea: Prețul telefonului. Prețul device-ului pentru țările mai slab dezvoltate, cum este și România. Probabil că acesta este cel mai mare handicap, altceva nu pot să prevăd acum. Din punct de vedere software, se mișcă destul de bine, n-ai ce să-i reproșezi.

Szabó Barna: Părerea mea este că un alt handicap este încapsularea. De pildă, nu poți să schimbi bateria telefonului, nu poți să pui o extensie de memorie, trebuie efectiv să schimbi telefonul pentru a face update…

Marius Pantea: Dar nu ai nevoie de memorie mai multă. Merge foarte bine cu ce are. De ce ai vrea să-i schimbi memoria?

Szabó Barna: Vreau să fac un film de o oră full HD, dar nu intră.

Marius Pantea: Iei unul de 128 de giga, pe care intră. Deci există răspuns la orice.

 

sursa: itproportal.com
sursa: itproportal.com

 

Haideți să luăm și punctele forte. Care ar fi la Android?

Marius Pantea: Prețul. E ieftin, e accesibil, poți să intri pe piață pe anumite segmente la care nu te gândeai înainte că ar fi posibil. De exemplu, am luat pentru mama un telefon cu Android, iar pentru ea e super: merge Facebook-ul, e fericită. Telefon ieftin, accesibil. Cât de cât merge. Bine, m-am chinuit o oră să setez ceva pe el și am crezut că-l arunc, dar aia e partea a doua. Jocurile și aplicațiile se mișcă acum în general la fel pe ambele platforme, deci e bun… pentru multă lume.

Szabó Barna: Eu nu cred că se poate compara exact Android și iOS, pentru că prin iOS se înțelege automat și iPhone. Dacă luăm Android, avem Samsung ca flagship, de exemplu S6 care zboară, iar prețul e la fel ca la iPhone 6 S.

Marius Pantea: E mai scump.

Szabó Barna: Sau mai scump. Nu poți să zici că e mai ieftin. Adică se poate spune că sunt și telefoane ieftine.

Cum sunt brandurile din China…

Marius Pantea: Avem și producători români care fac telefoane cu Android. Niciodată n-o să poată să vină un producător să facă de la zero un ecosistem, pentru că n-o să îl vândă, e clar. Dar dacă ai un sistem de operare Android, ai toate șansele. Și așa se stimulează în foarte multe țări, ca foarte multe firme să-și facă un produs propriu. Iei Android-ul, faci un contract cu Google, mai plătești ceva la Google pentru market și e super.

Szabó Barna: Plus intercomunicarea între device-uri. Android se poate conecta și cu un Nokia de 50 de ani, cu un televizor sau poți să-l folosești ca telecomandă dacă ai infraroșu, deci se poate interconecta cu aproape orice fel de device care are Wi-Fi, Bluetooth și așa mai departe. Mă rog, pentru utilizatori mai avansați. Pentru mine, dacă ar fi cazul să folosesc personal și nu la lucru, sigur Android aș folosi. Să nu mai vorbim de copierea fișierelor, pentru că nu trebuie să copiezi prin iTunes orice chestie. Iarăși ai widget-uri, poți să pui pe home screen widget-uri cu vremea sau, dacă te interesează, cu știri. Ai la îndemână o grămadă de chestii care încă lipsesc din sistemul iOS. Sau, pur și simplu pui un custom. Adică ai un sistem de operare customizat. Ideea e că se scot de acolo toate aplicațiile pe care nu le folosești. Cum vine un Windows sau un Linux cu aplicații preinstalate, tu poți să le scoți pentru ca, implicit, telefonul să meargă mai bine…

Marius Pantea: Cumperi telefonul și te apuci să scoți aplicații ca să meargă mai bine?

Szabó Barna: Păi eu, pe Samsung-ul meu, pun disable la toate aplicațiile native și nu le folosesc. De ce să meargă?

Marius Pantea: Dar un user normal care își ia telefonul din magazin, acela nu se apucă să-și șteargă aplicațiile.

Szabó Barna: Iei telefonul și mai și citești. Dacă scrii pe Google „Android performance boost”, automat apar articolele respective despre ce să faci. Părerea mea.

 

sursa: knowyourmobile.com
sursa: knowyourmobile.com

Punctele forte ale sistemului iOS?

Marius Pantea: Nu trebuie să faci treaba asta ca să meargă telefonul. Ecosistemul este cu siguranță mult mai bine pus la punct, deci ai aplicații pentru orice și merg mult mai bine. În general, compatibilitatea pe diverse versiuni. Cred că punctul lor forte este ecosistemul și acel store care îi aduce valoare. De aceea e preferat și de mulți dezvoltatori. Mulți producători de jocuri preferă prima dată să lanseze varianta pe iOS, pentru că este foarte greu să piratezi un joc. Nu poți să-l iei de pe torent, n-ai cum practic. Numai dacă faci jailbreak și e destul de complicat pe versiunile mai noi. Arată bine, arată foarte bine.

Szabó Barna: Revenind la dezavantajele iOS am vrut să precizez că pur și simplu nu poți folosi telefonul fără să faci un cont pe Apple. Din cauza asta pur și simplu nu știi ce se întâmplă în spate. Sunt oameni pe care îi preocupă siguranța lor și pur și simplu nu vor să se știe locația lor sau preferințele și așa mai departe. Poți să dezactivezi unele chestii de pe iOS, de exemplu locația, dar celelalte chestii nu le poți controla. Pe de altă parte, un Android are posibilitatea de a opri tot, nici să nu pui un google account. Punctele forte, din perspectiva mea, ar fi pur și simplu fizic telefonul. Dacă ar fi un iPhone cu sistem Android, ar fi perfect. Calitatea în sine e super, ireproșabil.

 

Ce recomandări ai face cuiva care folosește Android?

Marius Pantea: Să treacă pe iPhone? Depinde foarte mult de persoana care folosește telefonul și pentru ce scopuri o face. De exemplu, am prieteni care foloseau iPhone, și-au luat Android și au rămas la Android. Ai într-adevăr o libertate mult mai mare pentru a face anumite lucruri pe care nu poți să le faci pe iPhone. Și pe iPhone nu poți să le faci din motive de securitate. Deja securitatea e altfel, nu e chiar cum spune Barni. De exemplu, este acum un proces în SUA în care Apple a fost chemat în fața Tribunalului ca să dea acces pe un device și au spus că nu au cum efectiv. Și au spus asta în fața unui Tribunal din SUA, unde nu e ca la noi. Nu mai pot, pentru că de la iOS 8 în sus nu mai au cum: cheia de criptare rămâne pe telefon, nu mai merge la Apple. Deci e un pic mai securizat, din punctul acesta de vedere. Fiind un sistem închis, iarăși este greu de spart. Ideea pentru cineva care folosește Android este să aibă grijă la aplicațiile pe care le descarcă de pe store, să le ia doar de pe acel Google Play, să nu ia din alte surse pentru că s-ar putea să aibă surprize. Și, în rest, să-și ia un telefon frumos, dar nu Samsung, altceva.

Szabó Barna: În afară de sfatul să nu instaleze aplicații decât de pe Google Play, să facă update la sistemul de operare la cea mai nouă versiune dacă telefonul suportă. Să dezinstaleze toate aplicațiile pe care nu le folosește, pentru că pur și simplu mănâncă resurse. Chiar dacă nu pornește aplicația, tehnic vorbind, aplicația rulează în backgroud, chiar dacă nu e pornită, deci mănâncă resurse. Dacă folosești o aplicație o dată pe lună, pur și simplu dezinstaleaz-o și pune-o la loc când ai nevoie de ea. Iarăși, aplicațiile preinstalate care nu se pot dezinstala, dezactivează-le. Aplicațiile gen Facebook, dacă nu o folosești decât o dată pe zi, dă-i sign out. Toată problema cu telefoanele cu Android intervine când vorbim despre resurse. E multitasking, ca la un sistem de operare de pe calculator și nu au resurse. Chiar dacă pe telefon scrie la vânzare (ăsta e un marketing catchy) că are 3 giga memorie RAM, asta nu înseamnă că aplicațiile în sine pot folosi 3 giga, ci e limitată memoria la 60, 70 sau tableta la 100 de mega. Deci chiar dacă marketing-ul zice 3 giga memorie, nu e nici vorbă de așa ceva. Cea mai tare aplicație va putea folosi maxim 100 de mega.

 

10 Cropped edit

 

Ultima întrebare: ce recomandare ai face cuiva care folosește iOS?

Marius Pantea: Să-și facă update la aplicații. Sunt foarte mulți care, din comoditate, nu-și fac. Comunitatea fiind foarte dezvoltată, tot timpul apar update-uri, unele sunt diverse bugfix-uri și e foarte important să ai tot timpul telefonul updatat. Tot va merge ok pe urmă. Nu se pune problema ca dacă faci un update la un sistem mai nou… Mai aud mulți prieteni care întreabă că pot să fac update, nu se strică? Nu se strică absolut nimic, deci tot timpul să fie updatat la ultima versiune. Acum dacă ai un telefon foarte vechi, gen iPhone 4S și vrei să pui iOS 9, nu-ți pune. Dacă ai avut iOS 8, da e ok, dar dacă ai avut iOS 6 sau 7, nu-ți pune pentru că…

Szabó Barna: N-o să meargă telefonul!

Marius Pantea: O să meargă mai greu. Dar uite, un iPhone 5, cu iOS 7 pe el, zboară. Merge incredibil.

Szabó Barna: Și asta este tot marketing strategy.

Marius Pantea: Apple îți dă voie să pui și îți spune dacă sunt probleme. Merge un pic mai greu, dar asta e, pentru că are multe animații, multe brizbrizuri, care consumă…

Szabó Barna: Ar fi o chestie, să poți să oprești ca în Windows, unde poți opri cu un performance boost toate animațiile.

Marius Pantea: Atunci cum s-ar mai vinde? Apple face un produs frumos, care arată bine, se mișcă bine…

Szabó Barna: Chiar dacă nu faci calcul absolut…

Marius Pantea: Deci ideea e să ai tot timpul update-ul la zi. Am un client care ne-a întrebat ceva de genul: cum ne putem asigura că aplicația noastră, după ce facem un update pe store, toată lumea va avea aplicația nouă? I-am zis că putem să forțăm, dar nu este good practice să-l forțezi pe user. Lasă-l dacă vrea… Noi trebuie să ne asigurăm că-i merge și aplicația veche. Avem un client final care avea 214 aplicații la care avea nevoie de update. N-a făcut niciun update, nimic, nimic. Nici n-a pus pe automat, pentru că pe iOS poți face asta. Deci cel mai bun sfat acesta este: să facă update-uri. Să-și facă back-up-uri. E foarte ușor la cloud, să-și pună back-up-ul acolo și după aceea, orice se întâmplă cu telefonul, că dispare sau se strică (deși nu prea se strică, dar poate cade pe jos), de pe cloud oricum poți face telefonul exact ca înainte.

Szabó Barna: Pentru mine e greu să dau sfaturi pentru că n-am fost niciodată un utilizator de iOS, mai ales că Marius a povestit tot.

Marius Pantea: Să instaleze Android-ul.

Szabó Barna: Eu am zis întotdeauna că dacă mi-ar da cineva un 5S, l-aș folosi pentru poze, pentru că știu că face poze bune.

Marius Pantea: Să vezi ăsta ce poze bune face!

Szabó Barna: E prea mare pentru mine.blank

 

 

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.