Ce este SEO și cum îl folosești în avantajul site-ului tău

SEO - Search Engine OptimizationSEO sau Search Engine Optimization se referă la optimizarea pentru motoarele de căutare. În general, cel mai folosit motor de căutare în România și în Europa este Google, cu peste 95% dintre căutările efectuate pe internet. Oricine poate verifica aceste date concrete pe gs.statcounter.com. Având aceste aspecte în vedere, un website trebuie optimizat pe termen scurt și mediu, astfel încât să respecte criteriile algoritmului Google.

De ce trebuie să ții cont?

Momentan există peste 200 de criterii de care trebuie să se țină cont atunci când vine vorba despre optimizarea unui website pentru Google. O parte dintre acestea sunt confidențiale, iar cealaltă e precizată concret de către Google sau este speculată de către specialiștii SEO. Este importantă cunoașterea și respectarea acestor reguli atât înaintea creării unui website, cât și după lansare. Aceste cunoștințe garantează toate șansele ca site-ul respectiv să ajungă pe primele locuri în căutări, după cuvintele-cheie căutate de potențialii clienți.

Cuvintele cheie

Cuvintele cheie sunt folosite în cadrul unui motor de căutare, pentru a obține rezultatele relevante căutării efectuate. Mai precis, ele descriu produsul sau serviciul oferit și joacă un rol extrem de important în optimizare. Legat de acestea, s-a produs ceva interesant în ultimii 3-6 ani. Utilizatorii internetului și-au schimbat obiceiurile și metoda de căutare. Dacă acum 10 ani căutai în Google „bilete de avion”, astăzi cauți „bilete de avion Septembrie Cluj-Milano”. Sau, în loc de „cearșaf bebeluși”, mulți utilizatori caută „cearșaf pilotă bebe 100cm x 120cm”.

Cei care dețin site-uri web sau magazine online trebuie să țină cont de aceste schimbări. Dacă până acum, ieșeam pe primele locuri cu două sau trei cuvinte, astăzi trebuie să luăm în considerare și celelalte sute sau mii de cuvinte și fraze care ne-ar putea aduce clienți. Cu cât este mai lungă și concretă fraza sau expresia, cu atât sunt mai mari șansele ca vizitatorul să devină client. Vă ofer un exemplu concret, pentru a vedea diferența dintre un vizitator și un client. Dacă cineva ne găsește site-ul pentru cuvintele „laptop HP”, acest vizitator poate fi un concurent care analizează piața, o persoană care caută un service pentru laptopul ei, un designer care caută o imagine de pe un laptop, etc. Însă, dacă cineva ne găsește site-ul tastând „preț laptop HP pavilion g6”, sunt șanse mari ca acesta să fie într-adevăr un potențial client.

Ia în calcul experiența utilizatorului!

SEO este foarte util pentru toate website-urile. Să luăm cazul unui magazin online. Cei care ajung pe website datorită SEO, prin prezența la căutările Google, devin din vizitatori clienți dacă site-ul se prezintă bine din punct de vedere al experienței față de utilizatori, dacă prețul și informațiile produselor sunt prezentate corect și acceptate de aceștia, la fel și condițiile de livrare și toată partea de online business. Țin să precizez că, dacă vrei să vinzi o sticlă de apă la șase lei, iar vizitatorul o cumpără cu doi lei de la colț de stradă, atunci SEO nu poate face miracole. O parte importantă a optimizării ține și de prezentarea și de serviciile oferite posibililor clienți.

Pași de care să ții cont on-site și off-site

Pentru a optimiza cu succes un website, un specialist SEO trebuie să ia în calcul doi pași. Unul se realizează pe site/on-site, iar celălalt în afara site-ului/off-site.

On-site trebuie să ne asigurăm ca site-ul să fie rapid, motoarele de căutare să aibă acces pe website, să conțină URL-uri ușor de înțeles, codul de programare să fie citibil de către Google, site-ul să aibă o hartă cu toate paginile existente și alte detalii tehnice.

Pe site ținem cont în principal de conținut, care este cel mai important. În online marketing se spune „content is king”, deoarece numai datorită conținutului poate ști Google despre ce este vorba pe o pagină. Titlul paginilor este unul dintre cele mai importante elemente și aparține tot conținutului. În majoritatea cazurilor, titlul unei pagini este efectiv textul albastru de link, care apare la rezultatele de căutare în Google și care determină vizitatorul să acceseze sau nu site-ul. Alt factor important al conținutului îl constituie imaginile de pe un website, care trebuie să aibă o descriere numită „ALT-text”, vizibilă doar de către roboții Google. Momentan, Google se bazează în principal pe această informație pentru a determina conținutul unei imagini. Desigur, pentru cei care dețin cunoștinte mai avansate de internet-business, aș dori să precizez că Google are deja cunoștințele necesare pentru a recunoaște o imagine, însă această tehnică nu este încă perfecționată.

Off-site adăugăm niște linkuri care permit trecerea către site-ul nostru. Acest pas se numește link-building și este important în creșterea numărului de vizitatori pe site. Aceste linkuri trebuie să fie de calitate și acest lucru solicită ca ele să fie conținute de site-uri care au aceeași nișă sau una asemănătoare. De asemenea, este de preferat ca linkul să fie conținut într-un text, expresie sau un cuvânt- cheie, cu ajutorul căruia să putem fi găsiți în Google.

Acordă timp implementării SEO

Este foarte important de precizat că, atât în cazul serviciilor SEO implementate pe site, cât și în afara site-ului, este nevoie de câteva zile, săptămâni sau chiar luni pentru a se observa efectul sau utilitatea acestora.

Un alt avantaj al SEO este că acesta nu solicită costuri mari. Dimpotrivă, dacă îl comparăm cu celelalte opțiuni de promovare off-line precum televizorul, radioul, presa scrisă, panouri etc., pot spune că este accesibil oricui. Totuși, consider că optimizarea SEO le revine specialiștilor, deoarece sunt zeci de criterii care trebuie luate în considerare. Pe lângă acestea, apar noi criterii la fiecare îmbunătățire semnificativă a algoritmului Google. Așadar, vă sfătuiesc să apelați la un specialist care să ia decizii bazate pe experiență practică, atunci când vine vorba despre optimizarea motoarelor de căutare pentru site-ul vostru.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.