Android în 2015: ce am aflat la Droidcon în Berlin?

20150603_143541

Anul acesta, doi colegi din echipa Android au participat la cea de-a șaptea ediție din seria de conferințe Droidcon, ce a avut loc la Berlin, între 3 și 6 iunie. Szabó Barna și Takács István Loránd s-au întors cu informații prețioase din Germania, după întâlnirea cu unii dintre cei mai mari specialiști în dezvoltarea de aplicații pentru Android. La conferință au participat companii mari, precum Microsoft, Dropbox, Intel, Sony, Epson, Genymobile, SoundCloud.

Dezvoltatorii au fost prezenți la eveniment cu scopul de a învăța noi tehnologii folosite pe dispozitivele cu acest sistem de operare. Spre exemplu, librăriile de dezvoltare utilizate de Dropbox sau de Google. De asemenea, au aflat informații relevante despre smartglass (sau „ochelarii deștepți”) și Android Auto. Au făcut cunoștință și au împărtășit opinii cu specialiști renumiți, printre care Aakash Kambuj, Software Engineer la Dropbox și Marius Mailat, chief Android expert la Appsrise.

BarCamp sau „ce s-a întâmplat la noi”

În prima zi, a avut loc BarCamp. Colegii noștri au avut posibilitatea de a afla studii de caz ale altor dezvoltatori, care și-au relatat experiențele spontan și la subiect, fără un discurs pregătit dinainte. Aceștia au povestit cum au rezolvat unele situații complexe în dezvoltarea proiectelor lor, au oferit sfaturi și au recomandat cărți pentru studiu. Întâlnirea a fost bazată pe discuții libere și a încurajat crearea de legături între specialiști.

Ce e nou pe partea de hardware și software?

Pe partea de hardware, au aflat unde și pentru ce se folosesc „ochelarii deștepți” sau VR glass (Virtual Reality). Un mare accent s-a pus pe Android Auto, numeroși speakeri relatând faptul că multe branduri de mașini folosesc varianta de bord compatibilă cu Android. Toate acestea au fost prezentate alături de alte concepte pentru realizarea de aplicații auto. Este de menționat că o aplicație auto diferă mult de una mobile.

Pe partea de software, s-a discutat despre paradigma programării funcționale sau semi-funcționale (Functional Programming). Există o tendință în creștere, în lumea programatorilor și a unor companii specializate, cum e JetBrains, care a realizat limbajul Kotlin. Creatorii acestuia au fost prezenți și au explicat cum se folosește în Android. Însă limbajul este doar în stadiul BETA, mai trebuie așteptat până va apărea prima versiune. A mai fost prezentată și soluția RxJava, care are rolul de a compensa Java, înainte de apariția versiunii 8, cu funcționalități Lambda.

Concluzia ar fi că aceste limbaje/librării prezintă codul sursă mai citibil și ajută dezvoltatorul să scrie mai puțin. Colegii noștri spun că au fost impresionați de discuția cu Aakash Kambuj, Software Engineer la Dropbox și de prezentările despre limbajul Kotlin, Android Auto și smartglass.

Despre DroidconSlider_Speaker_2_b_700

La cea de-a șaptea ediție din seria de conferințe au fost așteptați mai mult de 800 de specialiști ai domeniului. 90 de speakeri au vorbit pe scenele de la Droidcon.

Evenimentul are scopul de a oferi suport pentru dezvoltare platformei Android și de a crea o rețea globală a dezvoltatorilor și companiilor. La Droidcon, se întâlnesc dezvoltatorii Android din toate colțurile lumii, pentru a discuta noutățile și posibilitățile oferite. Până acum, s-a desfășurat în mai multe orașe: Amsterdam, Bangalore, Berlin, Bruxelles, București, Londra, Madrid, Paris, Tel Aviv etc. Pe viitor, sunt deja planificate conferințe la Tel Aviv, New York și Londra.

Mai multe informații despre evenimentul de la Berlin găsiți pe http://droidcon.de/about și pe pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/droidconBerlin?fref=ts.
Despre conferințele Droidcon: http://droidcon.com/.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.