Phil McMannis și Reea, un parteneriat americano-transilvănean

13055664_1202273516472250_414925733606530947_o

Phil McMannis, clientul nostru din Boston, ne-a vizitat înainte de Sărbătorile Pascale. Phil este product manager al FreeLogoServices și a sosit la Tîrgu-Mureș pentru a se întâlni cu echipa de dezvoltatori. Anual, primim vizita unui reprezentant al freelogoservices.com, pentru că aspectele mai complexe ale proiectului necesită discuții față în față. De asemenea, sunt multe etape de planificat pentru perioada următoare, însă nu fără a analiza strategia aplicată anul trecut. Toate acestea ne ajută să ne continuăm munca având aceeași eficiență. Am reușit să stăm puțin de vorbă cu Phil printre numeroasele ședințe tehnice.

Bine ai venit la Tîrgu-Mureş. Eşti aici pentru a două oară. Ce te aduce înapoi?

P.M.: „Da! M-am întors să mă întâlnesc cu echipa, să reiau lucrurile de unde au rămas, să mă uit peste proiect, să vorbim despre unele dintre cele mai mari iniţiative strategice şi să ajut într-un fel, să aduc un plus de claritate în tot ceea ce facem. De asemenea, să vedem unde ajungem cu proiectul și ce alte proiecte tentante putem să dezvoltăm. E mai uşor să discuţi în persoană şi să rezolvi astfel lucrurile.”

Cum e să lucrezi cu specialiştii Reea?

P.M.: „Da, este super! Iubesc echipa. Toată lumea este extrem de muncitoare, extrem de inteligentă. Atunci când avem în față o provocare, nu există «nu putem să facem» sau «este imposibil». Răspunsul pe care îl primesc întotdeauna este «putem face», dar va dura mai mult timp sau «suntem nevoiți să venim cu soluţii creative». E super să ai întotdeauna o echipă foarte creativă şi inovatoare, întotdeauna dispusă să găsească o soluţie pentru a rezolva problema, deși nu ştii niciodată cât ar putea dura sau cât de creativ trebuie să fii pentru a găsi soluția problemei.”

Care sunt ţelurile tale pentru următoarea perioadă?

P.M.: „Noi credem că una dintre cele mai mari strategii este să continuăm să lucrăm la vânzarea produselor adiţionale către clienţii noştri şi să ne mărim portofoliul. Am început să vindem acum cinci ani doar logo-uri şi am continuat să adăugăm şi cărţi de vizită, produse promoţionale. Acum mai facem şi domenii, site-uri şi email-uri. Încercăm să vedem cum putem încorpora noutățile în proces şi să continuăm să creştem. Cum facem ca proiectul adus în stadiul acesta să fie capabil să suporte toate produsele şi funcţionalităţile adiţionale.”

Cum ai descrie o zi obişnuită la muncă?

P.M.: „O zi obişnuită pentru noi înseamnă întotdeauna muncă în echipă. Când ajungem dimineaţa la birou, reușim să avem update-uri pentru toate lucrurile pe care le desfăşurăm în ziua respectivă şi un update cu tot ce s-a realizat în ziua precedentă. Datorită diferenței de fus orar, avem cam două ore în care ne suprapunem cu echipa din România, lucrăm împreună, discutăm și vedem ce trebuie rezolvat, astfel încât la finalul zilei de lucru a echipei să avansăm. Dimineața, când sosesc dezvoltatorii la birou, au deja feedback-ul nostru pentru discuțiile purtate în urmă cu o seară și știu ce au de făcut în continuare. Se lucrează foarte bine. Sunt sigur că, dacă eram tot timpul aici, probabil i-am fi bombardat cu întrebări.”

13055666_1202273513138917_7600735612614086962_o

Ce parte din ceea ce faci îți place cel mai mult?

P.M.: „Ceea ce iubesc eu cel mai tare este că niciodată lucrurile nu sunt la fel, există mereu o nouă provocare şi venim mereu cu soluţii noi şi inovatoare pentru a le oferi clienților noștri produsele şi soluţiile cele mai bune. De asemenea, venim cu moduri creative de a folosi tehnologia. Aşa că, nu există «s-a făcut doar în felul acesta, trebuie să facem în acelaşi fel în care s-a făcut până acum», întotdeauna este «cum să găsim soluţii să facem lucrurile în alt mod». Astfel, este foarte provocator şi incitant.”

Care este diferenţa între companiile IT din România şi America? Cum diferă stilul de lucru al americanilor faţă de al nostru?

P.M.: „Am lucrat cu dezvoltatori din SUA, UK, Bulgaria şi India şi, desigur, din România. Eu cred că echipa pe care o avem aici e cea mai bună echipă cu care am lucrat vreodată.

Cred că una dintre cele mai mari diferenţe este că toată lumea de aici, nu ştiu acum cât e neapărat în România sau doar echipa de aici, dar au o abordare foarte bună şi etică, sunt foarte muncitori. Înţeleg foarte bine dacă munca pe care o depun se potriveşte cu produsul sau cu tehnologia folosită la site-ul nostru şi ce doreşte exact clientul. Sunt capabili să privească în perspectivă, în loc să vadă doar codul pe care îl scriu, să nu le pese și să lase clientul să-şi dea seama cum se foloseşte tehnologia. Cred că înţeleg foarte bine că e o balanţă în ceea ce se face, că ambele părţi trebuie să înţeleagă soluţiile şi tehnologia. Cred că în SUA, în particular, oamenii au tendinţa să fie prinşi de tehnologiile foarte elegante şi să facă ceva ce e tehnologic foarte cool, unic şi inovator, dar nu întotdeauna se potrivește cu aşteptările clienţilor.”

Care este reţeta unui start-up de succes?

P.M.: „Este o întrebare bună! Cred că cea mai importantă e pasiunea. Toată lumea din compania noastră este foarte pasionată de ceea ce face. Și mai ales pasionată de a face lucruri măreţe pentru clienţii noştri şi a-i pune pe primul loc. Cred că un alt lucru cu adevărat important este să te străduieşti să faci mai mult şi să găseşti o cale mai bună pentru a livra clientului ceea ce doreşte. Până la urmă, dacă nu rezolvi cerinţele şi problemele clientului, nu faci ceea ce trebuie, chiar dacă foloseşti cea mai bună tehnologie din lume.”

Ce abilităţi ar trebui să aibă un product manager la început de drum?

P.M.: „Eu cred că un product manager la început de drum ar trebui să aibă câteva abilităţi, cum ar fi: să înţeleagă bine tehnologiile şi cum funcționează împreună, să înţeleagă foarte bine aşteptările şi nevoile clientului şi să găsească o cale pentru a dezvolta produse bune care să reprezinte un succes din punct de vedere al tehnologiei, dar să şi îndeplinească aşteptările clientului şi să fie folosit și pe viitor.

Un alt aspect important este să nu-i fie frică să inoveze, să încerce lucruri noi şi să testeze. Cred că cel mai important lucru pe care-l face este testarea AB la aproape orice proiect. Experimentăm constant şi nu luăm o decizie să punem un buton albastru doar pentru că un buton albastru arată bine pe site. Îl punem albastru pentru că testăm butonul albastru cu un buton roz, iar butonul albastru este cu 30% mai potrivit.

Aşa că, urmărim îndeaproape datele numerice şi nu ne este frică să testăm. De asemenea, este bine să nu ne fie frică să testăm şi să vedem că aproape totul este greşit, pentru că de fiecare dată când greşeşti ceva, trebuie să înveți din asta şi să iei doar lucrurile bune din greşelile făcute. Doar așa poți obține răspunsurile corecte.”

Poţi să ne dai trei sfaturi pentru tinerii care doresc să lanseze o afacere?

P.M.: „Să nu-ţi fie frică să eşuezi. Vei eşua, nu ai ce să faci în această privinţă, dar când eşuezi şi ceva nu funcţionează, asigură-te că vei învăţa ceva din asta, adună-te şi încearcă ceva nou. Acesta este primul sfat.

Al doilea sfat ar fi să pui clientul pe primul loc. Dacă nu faci ceea ce clientul are nevoie şi dacă nu-l înţelegi, nu este nicio cale să îi rezolvi problemele. Nu trebuie doar să ne facem treaba şi atât. Trebuie să vorbim cu clientul, să înţelegem ce se întâmplă când are probleme, să nu ne mulţumim doar cu «oh, se vor descurca cei de la customer service». Trebuie să vorbim cu ei la telefon, să le înţelegem problemele şi de ce e nevoie să le rezolvăm.

Al treilea sfat este să iubeşti ceea ce faci. Dacă nu-ţi face plăcere munca de zi cu zi, este greu să treci prin momentele dificile, e greu să vii în fiecare zi şi să încerci din nou. Dar dacă faci ceva ce îți face plăcere, este foarte uşor să continui, să depășești o provocare şi problemele dificile care apar. Rezolvarea problemelor dificile îţi oferă cu adevărat succesul.”

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

my

*


Vă rugăm nu treceți date personale în secțiunea de comentarii.